26.11.2014 00:20

Povestea manualelor de clasele I și a II-a nu s-a încheiat

Povestea manualelor de clasele I și a II-a nu s-a încheiat
Galerie foto

❚ Cărțile copiilor din ciclul primar și în special abecedarele sunt, din păcate, tot cele vechi, structurate în urmă cu aproape zece ani ❚ Deși decizia Ministerului Educației de a retipări vechile manuale s-a dovedit a fi utilă, până la urmă, din nefericire, este al doilea an când elevii au învățat după programe noi utilizând manuale vechi

PETRE DRĂGUȚOIU


În acest an școlar, manualele școlare, mai ales cele pentru ciclul primar și în special abecedarele sunt, din păcate, tot cele vechi, structurate în urmă cu aproape zece ani. Prof. Mihaela Anton, inspector școlar pentru management educațional la Inspectoratul Scolar Județean Dâmbovița, ne-a precizat că din luna octombrie 2014 s-au repartizat elevilor manualele din edițiile anterioare, dar există și posibilitatea variantei digitale.

Cadrele didactice din învățământul preuniversitar, de la clasa pregătitoare până la ultima clasă de liceu, folosesc planuri de lecții și programe la zi, moderne, cu o concepție personalizată.

 

Lungul drum al noului abecedar

Presa națională estima, în urmă cu o lună, că noile manuale școlare pentru clasele I și a II-a vor ajunge pe băncile copiilor abia după alegeri. Asta după ce, la începutul lunii octombrie, primul pas spre tipărirea acestora a fost făcut odată cu semnarea de către oficialii Ministerului Educației a contractului cadru cu editurile care au câștigat licitația.

Motivul care a dus la întârzierea apariției manualelor: „tipografiile erau blocate din cauza campaniei electorale”, au explicat, citați de Agerpres, reprezentanți ai editurilor care vor scoate pe piață noile cărți pentru clasele I și a II-a. Numai că imediat după alegerile prezidențiale, noul abecedar pentru elevii care au intrat în clasa I în toamnă s-a împotmolit din nou. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a cerut Ministerului Educației să evalueze, pentru a treia oară, ofertele depuse de edituri.

Potrivit Agerpres, au existat voci din opoziție care au cerut premierului Victor Ponta să-l demită pe ministrul Educației, Remus Pricopie, pentru că nu a rezolvat nici până în prezent problema abecedarelor. De asemenea, tot presa națională titrează că dascălii oricum nu se așteptau să primească abecedarul în semestrul întâi, ci așteaptă măcar în ianuarie noul manual tipărit, iar în decembrie - pe cel digital.

Ca o concluzie, deși decizia Ministerului Educației de a retipări vechile manuale s-a dovedit a fi utilă, până la urmă, din nefericire, este al doilea an când elevii au învățat după programe noi utilizând manuale vechi.