23.01.2018 00:21

Pomicultura din Dâmbovița, cu altoi occidental

Pomicultura din Dâmbovița, cu altoi occidental
Galerie foto

* În Dâmbovița, din ce în ce mai mulți pomicultori s-au reorientat aproape radical  * Pe Valea Dâmboviței, unde nu se mai poate supraviețui decât dacă plantațiile se reînnoiesc, merele din soiuri românești vor fi în curând o amintire și le vor lua locul cele din Olanda și Italia z Pe de altă parte, din tot județul sunt cereri de autorizație pentru 351 ha de afin, alun, zmeur, goji și cătină

VIOLETA STANCIU

 


 

O bună parte dintre proiectele europene elaborate la nivelul județului Dâmbovița pe submăsurile 6.3 „Dezvoltarea fermelor mici” și 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” se adresează sectorului pomicol. Acestea au în prim plan modernizarea plantațiilor pomicole de pe Valea Dâmboviței și nu numai. În acest sens, Direcția Agricolă Dâmbovița a primit solicitări de autorizare pentru plantarea a 111 ha, dar și pentru defrișarea a 175 ha. În urma acestor activități, vor lua naștere plantațiile pomicole superintensive, cu soiuri rezistente aduse din Olanda și Italia. „S-au făcut destule proiecte pe submăsurile 6.1 și 6.3. Producătorii de fructe de pe Valea Dâmboviței, prin aceste proiecte pe care le-au accesat, își reînnoiesc plantațiile pomicole, iar pentru acest lucru obțin și un punctaj. Este o măsură bună pentru că plantațiile sunt și așa îmbătrânite. Deci apar plantații noi superintensive. Este adevărat că sunt și producători care și-au înființat astfel de plantații pe cheltuiala lor proprie. Deci, încet-încet, lucrurile se schimbă și la acest capitol. Este drept și adevărat că există posibilitatea ca, în timp, soiul ionatan să fie din ce în ce mai puțin. Nu știu dacă va dispărea, dar va fi din ce în ce mai puțin pentru că toate aceste plantații superintensive sunt 90% din Olanda și Italia, țări unde nu există soiul ionatan”, a declarat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.

Culturile de afin, alun, zmeur, goji, cătină încep să câștige teren

Noutatea în materie de pomicultură rezidă în faptul că dâmbovițenii încep să se orienteze din ce în ce mai mult pe culturile de afin, alun, zmeur, goji, cătină. Aceste fructe au mare căutare pe piața autohtonă, dar și la export. „De asemenea, mă bucur să văd că sunt persoane care vor să cultive arbuști. Avem solicitare pentru autorizație de plantare pentru 351 ha. Urmează să vedem câți vor duce la bun sfârșit, pentru că o mare parte sunt pe proiecte. Deci trebuie să ducă proiectele aprobate și să deruleze... Dintre solicitări pot să vă spun că avem 293 ha de afin, 51,9 ha de alun, goji – 0,7 ha, zmeur – 1,97 ha, cătină 2,5 ha. Sunt persoane care dețin suprafețele și au cerut autorizații pentru aceste lucruri. Conform legii pomiculturii, pentru suprafețele mai mari de 5000 mp, trebuie autorizație de la Direcția Agricolă Dâmbovița. Le dăm autorizații și celor care au sub 5000 mp pentru a nu avea probleme la proiecte”, a mai punctat directorul Direcției Agricole Dâmbovița. Potrivit acestuia, alunul este preferat de producătorii agricoli din Tărtășești, Ulmi, Morteni, iar afinul - de cei din Ghirdoveni, Mija și I.L Caragiale.