13.06.2018 00:20

Pomenirea eroilor români peste Prut

Pomenirea eroilor români peste Prut
Galerie foto

❚ Delegația a depus coroane la PTF Galați- Rutier și la cel mai mare cimitir de onoare - Țiganca, din Republica Moldova - unde au fost pomeniți eroii români morți peste Prut

ANDREI VASILIU

 


 

O echipă a Filialei „Mihai Viteazul” Dâmbovița a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” (Cultul Eroilor Dambovita) s-a întors recent din Republica Moldova, unde a participat la un pelerinaj la monumente ale eroilor români de peste Prut, pelerinaj susținut logistic și financiar de Primăria Târgoviște. Din delegație au mai făcut parte conducerea și membri ai Filialei „Dumitru Băltărețu” Dâmbovița a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (Ancmrr Filiala-Dambovita), reprezentanți ai Primăriei și ai Garnizoanei Târgoviște. Au avut loc, în perioada 6-8 iunie a.c.: depuneri de coroane la PTF Galați-Rutier și la cel mai mare cimitir de onoare, din Republica Moldova, al eroilor români morți în această țară, la Țiganca. Aici, delegația dâmbovițeană a fost așteptată de Preacucernicul Daniel, stareț al Mănăstirii Eroilor și de Preacucernicul Sebastian, de fel din Târgoviștea noastră. După un scurt discurs ținut de stareț, a fost depusă o coroană din partea Primăriei Târgoviște, iar steagul urbei a fost desfășurat în fața impresionantului cimitir.

Un istoric detaliat al acestui cimitir a fost prezentat de prof.dr. Cornel Mărculescu, președintele subfilialei Bucșani a Cultului Eroilor Dâmbovița. Apoi, Pc. Mihai Fluture, Preot militar în cadrul Batalionului 22 Transport „Dâmbovița”, a ținut o slujbă de pomenire a tuturor eroilor, iar Starețul Daniel a tămâiat toate mormintele eroilor români. După aprinderea de lumânări la fiecare mormânt și pomenirea numelor tuturor eroilor, col.(r) Sandu Ioan- Valentin a înmânat, din partea Arhiepiscopiei Târgoviște, mai multe seturi de materiale legate de obiective turistice sau religioase din județul Dâmbovița. Apoi, a urmat o scurtă vizită, în imediata apropiere, la Mănăstirea Eroilor, o simbolică așezare monahală care crește de la o zi la alta grație muncii „trăitorilor” (nu mulți la număr) din acel loc. Cu acest prilej, au fost înmânate câte un fanion al Municipiului Târgoviște și al Consiliului Dâmbovița, iar ing. Posta Nicolae - Vicepreședinte al Cultului Eroilor Dâmbovița a în mânat mai multe reviste “Eroica” și CD-uri cu “Eroul Necunoscut - simbol al eroismului național”. Pe această cale, monahii de la Mănăstirea Eroilor fac apel la comunitatea românească pentru sprijin material sau financiar pentru achiziționarea de materiale pentru clădiri sau de îmbrăcăminte bisericească.