18.06.2018 00:21

Poluare galopantă în Târgoviște

Poluare galopantă în Târgoviște
Galerie foto

❚ În perimetrul municipiului, în special de la podul de la Teiș și chiar mergând până în comunele limitrofe, deșeurile plastice și organice se află aproape la tot pasul, inclusiv în preajma râului Ialomița ❚ Șanțul Cetății, monument istoric din Târgoviște, pentru care Primăria Municipiului a depus eforturi mari de igienizare, este și el năpădit din nou de gunoaie

PETRE DRĂGUȚOIU


Deșeurile din material plastic, precum și altele de origine anorganică și chiar organică, gunoaiele, resturile din materiale de construcție deteriorate etc. se află încă aruncate pe terasa dreaptă a râului Ialomița, în perimetrul Municipiului Târgoviște, în special de la podul de la Teiș și până în comunele limitrofe. De aceea, menționăm că în colaborare cu alte instituții și autorități, trebuie intensificată activitatea de protejare a mediului, inclusiv de sancționare contravențională a celor vinovați, persoane juridice sau fizice. Dar ce face Garda de Mediu? În conformitate cu Planul anual de acțiuni al județului Dâmbovița, Garda de Mediu – Comisariatul Județean are ca obiective: prevenirea, constatarea și sancționarea încălcării prevederilor legale privind protecția mediului in județul Dâmbovița; respectarea reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale și managementului riscului, substanțelor și preparatelor periculoase, biodiversității, fondului de mediu, deșeurilor, etc; Și atunci unde sunt comisarii Gărzii de Mediu, pentru a combate poluarea galopantă din județ?

Șanțul Cetății, „tomberonul” municipiului

Unii locuitori din zonele menționate continuă să polueze mediul înconjurător, în ceea ce nu putem numi decât acte de inconștiență, efectele fiind vizibile chiar și în unele sectoare de pe Șanțul Cetății, monument istoric din Târgoviște, pentru care Primăria Municipiului a depus eforturi mari de igienizare. Aceștia trebuie aspru sancționați, deoarece sănătatea locuitorilor este pusă în mare pericol, pe timp îndelungat, inclusiv prin infectarea pânzei freatice cu dejecții, mediul natural având nevoie de zeci și zeci de ani pentru refacere. Este, deci, o mare problemă pentru generațiile viitoare, care vor recupera, doar parțial, din însănătoșirea mediului natural, gravitatea acesteia fiind dezbătută foarte recent și la nivelul Comisiei Europene, cu accente pe materialele din mase plastic. În cuvintele Majestății Sale Defuncte, Regele Mihai I al României, țara nu am primit-o moștenire de la înaintașii noștri, ci am luat-o cu împrumut de la copiii noștri, așa că trebuie să ne gândim cum le-o vom lăsa acestora și urmașilor lor.