12.10.2017 00:21

Polițiștii: succes sindical pe salarii

Polițiștii: succes sindical pe salarii
Galerie foto

* S-au obținut majorări de salarii: 10% pentru polițiști și 15% pentru personalul contractual * Efectele concrete se vor resimți începând cu luna noiembrie a acestui an

VIRGIL VOINESCU


Legislația privind protecția polițistului, Statutul, dar și salarizarea din sistem se află în discuție de mai mult timp între reprezentanții sindicaliștilor din cadrul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual și cei ai Guvernului. Potrivit liderului Biroului Teritorial Dâmbovița, al SNPPC, Florin Bălan, prin dialog între partenerii sociali (sindicat și reprezentanții guvernamentali), este în curs, pentru a fi definitivat, un pachet de probleme ce țin de: protecția polițistului prin Statutul acestei structuri a Ministerului de Interne, creșterea autorității polițistului și salarizare. „Se discută de mai mult timp între reprezentanții sindicatului și cei ai Guvernului pe marginea creșterii autorității polițistului, a protecției sale și a familiei, a programului de lucru și a salarizării, dar și alte aspecte de ordin legislativ, scopul fiind de a realiza o mai bună protecție a polițiștilor și a familiilor lor, aceasta concomitent cu o creștere a gradului de siguranță pentru cetățeni. Este nevoie de toate acestea pentru a răspunde problemelor tot mai dificile din societate”, ne-a declarat liderul de sindicat, Florin Bălan.

„Aceste solicitări au nevoie însă de un vot în Parlamentul României. Ori, este cunoscut faptul că, pe proiectul oricărui document de lege, în cazul nostru Statutul polițistului însușit de părți, în Parlament, de multe ori se intervine și apar modificări. De aici alte discuții. Noi sperăm ca, de această dată, lucrurile ce vor fi convenite vor fi și votate și vor deveni lege. Este ceea ce sperăm, pentru că principiul de bază al acestor acte normative au în vedere creșterea siguranței cetățeanului. Acest lucru nu se poate realiza decât cu o legislație coerentă și mai ales care să fie în concordanță cu legislația existentă în celelalte state din spațiul european”, a adăugat liderul sindical.

Reușită pe salarizare

Cât privește salariile, liderul sindical a precizat că în data de 10 octombrie a. c. s-a aprobat inițiativa exclusivă a SNPPC și s-au majorat salariile polițiștilor cu 10% și cele ale personalului contractual cu 15%. „Din data de 10 octombrie 2017, inițiativa exclusivă a Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, referitoare la majorarea salarială de 10% pentru polițiști și 15% pentru personalul contractual din Ministerul Afacerilor Interne, de la 1 octombrie a. c. a fost aprobată de Comisiile pentru Muncă și Protecție Socială și respectiv, pentru Buget, Finanțe, Bănci ale Camerei Deputaților, comisii cu rol de raport decisiv, urmând ca de azi (n. r. ieri) să intre, pentru vot final, în plenul Camerei, care are rol decizional”, ne-a mai spus Florin Bălan cu precizarea că majorarea de 10% în cazul polițiștilor și, respectiv, 15% în cazul personalului contractual, se aplică la salariul de funcție / salariul de bază cuvenit, al cărui cuantum nu poate fi mai mic de 1.450 de lei. „Efectele concrete (pe fluturașul de salariu) se vor resimți începând cu luna noiembrie acest an”, a subliniat liderul sindical cu mențiunea că acest proiect legislativ (trecut deja prin Senat) a fost monitorizat constant de sindicat inclusiv prin președintele SNPPC.