31.10.2014 00:19

Poetul Ion Rușeț, afirmat și ca disident național

PETRE DRĂGUȚOIU


Născut în localitatea Gura Văii, județul Bacău, poetul Ion Rușeț a ajuns pe meleagurile dâmbovițene, în urma repartiției ca profesor de limba și literatura română la Liceul „N. Titulescu” din Pucioasa, unde a susținut cu tot sufletul Cenaclul literar „Luceafărul”. Ion Rușeț a absolvit studiile liceale la Onești și a fost licențiat al Facultății de Filologie a Universității „Al.I. Cuza” din Iași. A debutat cu versuri în revista „Luceafărul” (1975) și a fost colaborator al revistelor „România literară” și „Viața românească”.

Jurnalistul Petre Mihai Băcanu l-a cooptat pe Ion Rușeț în anul 1988 la realizarea ziarului clandestin denumit „România” („organ al Agenției Naționale «R» pentru reconstrucție, restructurare și redeșteptare”), împreună cu colegii Mihai Creangă, Anton Uncu și Ștefan Niculescu Mayer. Petre Mihai Băcanu scria despre moartea poetului Ion Rușeț: „Un membru al Grupului «R», poetul Ion Rușeț de la Pucioasa, a fost internat într-un spital psihiatric și aruncat pe casa scărilor. (...)

A murit suspect, prematur și i-au rămas în manuscris volumele de poezie «Podul de aur» și «Scara adâncurilor»”. Prof.univ.dr. Victor Petrescu, fostul director al Bibliotecii Județene Dâmbovița, menționa: „Poet înzestrat, un mistic de expresie clasică, profund interiorizat, exemplu: «Sunt pe cumpănă, întind brațele: unde-i pământul?/ în mijlocul meu pustiu, între cărți, în vălul lumină-abis?/ Cine-i aproapele? Unde-i pasul urmându-l?/ În disperare, în sălbăticie, în muzică, în vis?»”. Dintre cei care i-au făcut poetului Ion Rușeț recenzii sau prezentări, mai amintim pe: Dumitru Stancu, Ion Ștefan Ghilimescu, Serghe Paraschiva.

În memoria sa, Colegiul Național „N. Titulescu” din Pucioasa organizează anual Concursul județean de creație literar- artistică „Ion Rușeț”, manifestare care se adresează tinerilor creatori de poezie, proză, eseu, dramaturgie și grafică din clasele liceale.