01.08.2014 08:25

Poduri, conducte și parcuri, în pericol

Poduri, conducte și parcuri, în pericol
Galerie foto

❚ Bilanț alarmant al specialiștilor în urma ploilor care nu mai contenesc ❚ Cel mai important obiectiv care se află în situație de risc major este podul de la Finta, care mai rezistă până la prima viitură ❚ Vin la rând pragul de fund de la podul CFR și Drumul Național de la Pucioasa, unde conducta magistrală de gaze naturale ar putea să dispară odată cu podul ❚ La Târgoviște, în zona situată între Podul Teiș și Podul Mihai Bravu, eroziunea avansată a malului poate oricând să distrugă Parcul Matei Voievod ❚ De asemenea, conductele care aprovizionează cu apă Platforma industrială, aflate în proprietatea Combinatului de Oțeluri Speciale Târgoviște, sunt la cheremul naturii, cerându-se finanțare de la Apele Române pentru protejarea lor urgentă

 

VIOLETA STANCIU


Mai multe obiective strategice, dar și utilitare din județul Dâmbovița, situate în vecinătatea râurilor, riscă să dispară și să devină istorie în cazul unor viituri puternice, dacă nu se întreprind măsuri urgente de remediere a deficiențelor apărute.

 

În acest sens, ing. Dănuț Bîzgu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmbovița, a tras un puternic semnal de alarmă cu privire la riscul iminent de prăbușire a unor astfel de obiective care ar antrena în mod automat și alte instituții colaterale. Pericole la podul de la Finta și podul CFR Pucioasa De departe, cel mai important obiectiv care se află în situație de risc major este podul de la Finta, „care necesită o intervenție urgentă pentru că o apă mare s-ar putea să-l izoleze total și să rămână... istorie”, a avertizat directorul Dănuț Bîzgu.

{GOOGLE_AD_BOX1}

O situație la fel de îngrijorătoare o înregistrează și pragul de fund de la podul CFR și Drumul Național de la Pucioasa. Aici problema deosebită este că în aval de acesta există o conductă magistrală de gaze naturale care riscă să dispară odată cu podul, în cazul unei viituri ceva mai puternice.

„Referitor la pragul de fund de la Podul CFR și DN de la Pucioasa, pe care eu l-am mai semnalat și îl semnalez încă o dată, nu s-a luat nici o măsură. SNCFR fuge de răspundere, Drumurile Naționale spun că nu-i al lor. A rămas să vedem cine va lua măsuri de reabilitare a acestuia. În aval de acest prag de fund, care protejează podul CFR și podul rutier, există o conductă magistrală de gaze naturale care, atunci când acest prag de fund va ceda definitiv, probabil că va lua și această conductă”, a mai arătat directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmbovița.

 

Platforma industrială riscă să rămână fără apă

Nici pe Platforma industrială a Târgoviș- tei situația nu este prea bună. Aceasta riscă să rămână fără apă deoarece conductele care aprovizionează Platforma, aflate în proprietatea Combinatului de Oțeluri Speciale Târgoviște, sunt la cheremul naturii.

„Cele două conducte de apă industrială ale COS (fostul Mechel) au rămas izolate. Am reușit să deviem apa în zona Teiș-Pogorâș, pe malul stâng al râului Ialomița. Am salvat situația pe moment, însă la o viitură de amploare, cu debit de peste 400 mc/s, aceste două conducte nu vor mai rezista. Din discuțiile noastre cu cei de la COS, în primă fază, au vrut să renunțe la ele și să încerce o alimentare de rezervă din derivația Valea Voievozilor-pârâul Ilfov, care este o investiție foarte costisitoare. Noi le-am dat toate datele, dar deocamdată au stopat și această idee. Încercăm prin Apele Române, prin fondul de investiții pe care îl avem la dispoziție, imediat cum este asigurată finanțarea, să intervenim în zona aceea pentru a proteja cele două conducte. Există pericolul ca toată zona industrială să rămână fără apă în cazul în care aceste conducte se vor rupe”, a arătat Dănuț Bîzgu.

Probleme între Podul Teiș și Podul Mihai Bravu

Și problemele nu se opresc aici. O altă zonă critică de la Târgoviște este situată între Podul Teiș și Podul Mihai Bravu, unde eroziunea avansată a malului riscă să distrugă zona de promenadă (Parcul Matei Voievod). Tot aici există pericolul de obturare a canalului de derivație care alimentează Lacul Brotăcei din zona Sârbi.

„În zona de evacuare conducte ape pluviale meteorice între Podul Teiș și Podul Mihai Bravu, situația se datorează neluării măsurilor de către proprietarul de conductă, în speță Primăria Târgoviște, de a proteja malul”, a declarat directorul Bîzgu.

Concluzie alarmantă

Potrivit acestuia, pagubele produse în perioada 18 aprilie – 28 mai 2014 se ridică în prima fază la 24 milioane lei, iar estimarea a fost făcută de comisiile comune Inspectoratul pentru Situații de Urgență – Apele Române – Prefectura Dâmbovița. „Sursele de finanțare din acest moment nu asigură nici o variantă”, a fost concluzia gravă a directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmbovița, ing. Dănuț Bîzgu.