24.04.2014 08:13

PNL atacă la Curtea Constituțională noua lege a insolvenței

PNL atacă la Curtea Constituțională noua lege a insolvenței
Galerie foto

❚ Liberalii susțin că 15 articole din legea adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaților intră în incidență cu prevederile Constituției ❚ „Acest act normativ este unul care cu siguranță va fi trimis spre reexaminare de către președinte”, a declarat Gabriel Cioacă, purtătorul de cuvânt al PNL Dâmbovița

 

ANA MARIA POPESCU


 

Partidul Național Liberal (PNL) atacă noua lege a insolvenței la Curtea Constituțională a României! Anunțul a fost făcut de Gabriel Cioacă, purtătorul de cuvânt al PNL Dâmbovița, care susține că 15 articole din legea adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaților intră în incidență cu prevederile Constituției și, în consecință, trebuie luate măsuri.

 

Liberalii spun că legea îi dezavantajează pe cei care intră în procedură de insolvență și care rămân la mâna furnizorilor de gaze și de energie electrică, aceștia având liber să sisteze serviciile, dacă creditorii nu-și achită datoriile în termen de 90 de zile, fiind astfel eliminată posibilitatea reeșalonării datoriilor. Liberalii sunt nemulțumiți și de faptul că toate citațiile, hotărârile și comunicările din procesele de insolvență sunt postate pe un site electronic unde trebuie să plătești ca să ai acces la informații, lucru care în opinia PNL încalcă principiile constituționale.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Reclamațiile liberalilor

„A trecut de Camera Deputaților noua lege a insolvenței, să spunem așa, deși ea este un capitol din ceea ce se dorește a fi un Cod al insolvenței care să cuprindă toate reglementările în materie. PNL va iniția la Curtea Constituțională un demers pentru a constata că 15 articole din această lege intră în coliziune cu textele constituționale. Într-adevăr, s-a grăbit dl Ponta să inițieze acest act normativ pentru că această variantă a legii pune în dificultate, pe de-o parte, pe cei care intră în procedura insolvenței, lăsându-i la mâna furnizorilor de gaze, electricitate și alte servicii. (...) În actuala reglementare, creditorii erau considerați consumatori captivi și pe toată durata derulării procedurii de insolvență puteau să își desfășoare activitatea putându-li-se reeșalona plățile. În plus toate comunicările, toate citațiile, toate hotărârile apar într-un site electronic care nu este gratuit, este pe bani. PNL a venit cu un amendament ca acest site să fie Buletinul jurisprudenței, să aibă acces liber toată lumea pentru a ști dacă împotriva unuia sau împotriva altuia sau dacă unul sau altul sunt parte în această procedură de insolvență, pentru că altfel este atacat principiul liberului acces la instanță. Nu poți să știi dacă ești parte într-un dosar și să exerciți o cale de atac decât dacă ai primit o citație și știi despre ce e vorba în cauza respectivă. Faptul că ți se spune că acea citație este publicată în Buletinul procedurii de insolvență, un act la care dacă vrei să ai acces trebuie să plătești, nouă ni se pare că se încalcă un principiu constituțional și nu este în regulă. Sunt doar două chestiuni care fac din acest act normativ unul care cu siguranță va fi trimis spre reexaminare de către președinte”, a declarat Gabriel Cioacă.