22.07.2019 00:16

PNL aruncă datoria publică în disputa politică

❚ Purtând încă pecetea împrumutului împovărător contractat de la FMI în timpul guvernării PDL conduse de Emil Boc, PNL – care între timp i-a absorbit pe pedeliști – nu se sfiește totuși să pună pe tapet subiectul datoriei publice la nivel național și local

 

VIOLETA STANCIU


La conferința de presă de la PNL Târgoviște organizată vineri, 19 iulie, „subiectul zilei” special ales de președintele PNL Târgoviște, Aurelian Cotinescu, a fost îndatorarea țării, prin împrumuturile pe care Guvernul României le face, subiectul fiind conexat la evenimentele similare din plan local, respectiv la împrumuturile făcute de administrația publică locală târgovișteană. „Subiectul este unul interesant, sperăm noi. Executivul târgovi ștean este o clonă în miniatură a guvernului Dăncilă. 7 miliarde de euro au fost împrumutați de către Guvernul României în ultimele luni, 4 miliarde de euro reprezintă deficitul comercial, 65.000 de firme s-au închis de la începutul anului. În acest timp d-na prim-ministru vine și ne asigură că avem un grad de îndatorare foarte mic nespunându-ne dacă banii împrumutați vor merge către autostrăzi, către infrastructură sau către crearea de noi locuri de muncă, spitale noi, dacă vor merge către dezvoltarea cu adevărat a acestei țări. La fel, la Târgoviște, în ultimele 10-11 luni s-au accesat credite de 100 de milioane de lei fără a avea o transparență în cheltuirea banilor publici și în același timp Primăria Târgoviște vine și ne spune că avem un grad mic de îndatorare. Ar fi trebuit ca în acest moment să avem proiecte ample în desfășurare, proiecte care să ajute cu adevărat la dezvoltarea orașului nostru, o dezvoltare reală, o dezvoltare durabilă”, a declarat Aurelian Cotinescu, președintele PNL Târgoviște, la conferința de presă de la sfârșitul săptămânii trecute.

Ministrul Eugen Teodorovici: „Este o abordare corectă, normală, o practică mondială”

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a explicat recent felul în care este gestionată datoria publică și a precizat că banii nu merg spre plata pensiilor sau a salariilor. „Planul s-a depășit întradevăr în sensul că am luat deja și pentru anul viitor, deci prefinanțăm practic ceea ce avem anul viitor de finanțat. Adică este o abordare corectă pe care un stat normal o are“, a explicat Teodorovici. El a explicat că banii se folosesc pentru a finanța partea de deficit și pentru a onora obligațiile de plată scadente din împrumuturile luate în trecut. Ministrul de Finanțe a mai precizat că instituția pe care o conduce alocă fiecărui minister finanțările de care acesta are nevoie. ”Unul din motivele pentru care ne împrumutăm este și pentru a onora obligațiile de plată pentru împrumuturile luate de anii trecuți. Se rostogole ște datoria publică. E o practică mondială”, a explicat demnitarul.