16.01.2014 08:13

Pleiadă de manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale

Pleiadă de manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale
Galerie foto

❚ Aniversarea nașterii marelui Eminescu a devenit nu numai Ziua Culturii Naționale, ci și sărbătoarea identității spirituale a românilor

 

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Ziua Culturii Naționale și aniversarea a 164 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu au fost marcate ieri, 15 ianuarie a.c., la Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” Dâmbovița printr-o pleiadă de activități cultural- literare. În deschiderea evenimentului, Agnes Erich, directorul instituției, a remarcat semnificația specială a manifestărilor, organizate în parteneriat cu Consiliul Județean, din partea căruia a rostit o alocuțiune secretarul general Ivan Ivanoff.

 

Preotul Marian Puiescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgoviștei, a prezentat mesajul ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, din care cităm: „Ziua Culturii Naționale este un moment de celebrare a excelenței românești, de rememorare a ceea ce înaintașii noștri au făcut pentru înnoirea noastră spirituală și culturală, dar și un moment în care putem aprofunda rolul pe care fiecare din noi trebuie să îl avem în opera de apărare a valorilor noastre românești și creștine, precum și pentru promovarea identității noastre naționale”.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Invitat din partea Ministerului Culturii, secretarul de stat Cristian Stancu a apreciat realizările remarcabile ale Bibliotecii Județene Dâmbovița și ale Complexului Muzeal „Curtea Domnească”, precizând totodată: „Ziua Culturii Naționale va fi azi (n.n. ieri) aniversată și la Ateneul Român”. De asemenea, Ramona Stanciu, directorul Bibliotecii Universității „Valahia” Târgoviște, a reiterat deschiderea totală pentru activitățile culturalartistice târgoviștene și dâmbovițene.

 

Conferință despre identitatea națională și lansări de carte

După aceste alocuțiuni, manifestările au debutat cu o conferință susținută de prof.univ.dr. Petre Gheorghe Bârlea, intitulată „Importanța identității culturale în contextul globalizării”, urmată de prezentarea-recital a Paulei Romanescu, membră a Uniunii Scriitorilor din România și a Academiei Europene de Științe, Litere și Arte.

 

Secțiunea lansărilor de carte a fost deosebit de bogată și a cuprins lucrările: „Eminescu, istoricul național” (George Coandă), „Effect of Indian thought on Mihai Eminescu/ Eminescu și gândirea indiană” (Zricha Vaswani), „Mihai Eminescu în critica literară actuală” (Săluc Horvat), „Poeme” și „Paul Verlaine – Cântec de toamnă” (Paula Romanescu), „Opera Omnia – poezie contemporană” (Tudor Cristea), alături de nr. 1/2014 al revistei „Litere”, dedicat poetului Mihai Eminescu, Albumul „Mihai Eminescu – 164 de ani de la naștere” și „Mihai Eminescu – ediția Perpessicius – publicistică”.

 

Atelier literar pe versurile marelui poet

Atelierul literar – scriere recreativă pornind de la versuri eminesciene – a avut-o coordonator pe poeta Ioana Geacăr (profesor îndrumător al Cenaclului literar „Radu Petrescu” de la Palatul Copiilor din Târgoviște) și s-a desfășurat într-o sală arhiplină. Au participat scriitorii: Grigore Grigore, Gandy Romulus Georgescu, Ion Iancu Vale, Sorina Vissarion Stan, Andrada Vissarion, Ioan Viștea, Mircea Drăgănescu, Emil Stănescu.

 

Un moment special a fost susținut de elevii cercurilor muzicale și ai cercului de teatru de la Palatul Copiilor din Târgoviște. De asemenea, elevii Cenaclurilor literare „Radu Petrescu” Târgoviște și „Ion Rușeț” Pucioasa s-au completat reciproc într-un moment de lectură din creația proprie. În paralel, secția pentru copii a Bibliotecii Județene a organizat un program de poezie eminesciană, susținut de micuții de la Grădinița nr. 13 din Târgoviște. Menționăm că Atelierul literar s-a repetat cu aceleași obiective generoase la Hotel King, în după amiaza zilei de ieri.

 

Manifestări speciale și la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur”

Ziua Culturii Naționale sa fost omagiată și în cadrul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Arhiepiscopiei, aici a avut loc un program complex de manifestări: un moment științific, în care s-au evidențiat trăsăturile principale ale vieții, activității și operei poetului, publicistului și prozatorului Mihai Eminescu, dar și a legăturii dintre cult și cultură, reliefându-se aportul Ortodoxiei românești la edificarea culturii noastre naționale; un moment poetic și unul artistic, ce au presupus, atât recitarea de poezii eminesciene, cât și interpretarea unor cântece, cu versuri din opera marelui poet, de către Corul Seminarului.