13.02.2014 08:12

Plățile către farmacii sunt la zi

Plățile către farmacii sunt la zi
Galerie foto

❚ Reglementarea din 2013, conform căreia Casa de Asigurări de Sănătate achită sumele datorate în 120 de zile, a fost o gură de oxigen pentru farmacii și a pus capăt nemulțumirilor din anii precedenți

interviu cu Carmen Bâte,

președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița

 

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Rep.: Nu de puține ori oamenii vin și solicită informații și medicamente direct în farmacii. Ce sfaturi le dați acestora cu privire la un eventual tratament?

- Pentru orice farmacist, medicamentul reprezintă obiectul muncii și un obiect de studiu continuu. Dacă omul vine în farmacie și solicită o informație sau un tratament, acesta nu poate fi refuzat, dar odată cu ajutorul medical oferit pacientului, el este direcționat și către medic pentru efectuarea unor analize și controale medicale în vederea stabilirii unui diagnostic și a unui tratament adecvat.

{GOOGLE_AD_BOX1}

Rep.: Producătorii de medicamente au solicitat revizuirea periodică a listei de medicamente compensate și a măsurilor de prevenire a impactului asupra industriei farmaceutice, inclusiv prin adaptarea unui calcul diferențiat al taxei de clawback. Cum comentați?

- Revizuirea periodică a listei de medicamente compensate și gratuite se referă la introducerea de noi molecule în practica terapeutică. În legătură cu taxa de clawback, farmaciștii nu intervin în stabilirea prețurilor medicamentelor. Aceste atribuții revin Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor, prin comisiile de specialitate.

Rep.: Care este situația în momentul de față în ceea ce privește contractul pe care farmaciile îl au cu Casa de Asigurări de Sănătate?

Au mai existat întârzieri sau alte probleme la plata facturilor? - În acest moment putem spune că nu sunt probleme la acest capitol. Plățile sunt efectuate în limita contractului, respectiv 120 de zile, așa cum prevede documentul încheiat în anul 2013, ceea ce înseamnă că și noi, la rândul nostru, putem oferi servicii de calitate în relația cu pacienții.

Rep.: Cum apreciați calitatea produselor medicamentoase fabricate în România?

- Toate firmele românești sunt evaluate după regulile de bună practică farmaceutică și produc medicamente după standardele Uniunii Europene. Piața medicamentelor în România este printre cele mai reglementate din punct de vedere al procedurilor de lucru.