28.12.2016 00:25

Platforma industrială a Târgoviștei riscă să rămână fără apă

Platforma industrială a Târgoviștei riscă să rămână fără apă
Galerie foto

❚ Conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmbovița a solicitat sprijin din partea Instituției Prefectului pentru rezolvarea acestei probleme stringente care riscă să pună în dificultate unitățile economice din zona industrială a orașului ❚ Motivul principal care a dus la apariția acestei situații critice este intrarea în procedură de faliment a Termocentralei Doicești și încetarea de drept a contractului pe care această unitate îl are cu Apele Române ❚ În Colegiul Prefectural, directorul SGA Dâmbovița, ing. Dănuț Bîzgu, a subliniat că a făcut demersuri pentru preluarea acestei prize de apă, împreună cu instalațiile de tratare primară, de către Apele Române, însă încercarea a fost sortită eșecului, cel puțin deocamdată

VIOLETA STANCIU

 


 

Există riscul ca societățile comerciale din zona industrială Târgoviștei să rămână fără apă. Semnalul de alarmă a fost tras de directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmbovița, ing. Dănuț Bîzgu, la recenta ședință de Colegiu Prefectural, ultima din acest an, iar cel care a avut inițiativa acestui demers a fost chiar prefectul județului Dâmbovița, jr. Antonel Jîjîie. Conducerea SGA Dâmbovița a solicitat sprijin din partea Instituției Prefectului pentru rezolvarea acestei probleme stringente care riscă să pună în dificultate unitățile economice din zona industrială a orașului. Motivul principal care a dus la apariția acestei situații critice este intrarea în procedură de faliment a Termocentralei Doicești și încetarea de drept a contractului pe care această unitate îl are cu Apele Române. Acest demers presupune, în mod automat, și sigilarea sursei de apă care aprovizionează Platforma Industrială a municipiului Târgoviște.

Semnal: "Apele Române nu mai pot permite, prin aviz sau autorizație, accesul la sursa de apă"

„Combinatul de Oțeluri Speciale este operatorul din zona industrială care preia apa de la Apele Române și o distribuie ulterior la toate societățile care își desfășoară activitatea în zona industrială. De circa patru ani am purtat discuții cu cei de la COS. Noi am executat o lucrare de punere în siguranță a celor două conducte de la Doicești, care alimentează toată zona industrială a orașului Târgoviște. Tot atunci am înțeles cât de importantă este menținerea acestor două conducte, care reprezintă singura sursă de apă industrială pentru Târgoviște. De asemenea, am executat o lucrare la Teiș – Șotânga, de punere în siguranță. Acestea au fost supuse unui proces de eroziune și au fost descoperite pe o lungime de circa 300 metri, existând riscul de a fi rupte și distruse, și nu știu dacă cineva ar mai fi refăcut aceste conducte. Noi am reușit să le punem în siguranță, bineînțeles cu sprijinul primarului din zonă, care ne-a ajutat să obținem fondurile necesare... Zilele trecute ne-am lovit de un alt aspect. Termocentrala Doicești a intrat în procedură de faliment, iar contractul dumnealor cu Apele Române își încetează valabilitatea. Problema este că Apele Române nu mai pot permite, prin aviz sau autorizație, accesul la sursa de apă. Prefectura Dâmbovița cunoaște situația. În acest sens, miercuri, 21 decembrie, au fost convocați la Buzău conducătorii tuturor instituțiilor implicate în această situație. Dacă se oprește furnizarea apei, eu sunt pus în situația să respect legea. Am cerut derogări, dar voi fi pus în situația să respect legea și să sigilez sursa de apă. Legea spune că fără contract încheiat nu poți avea acces la o sursă de apă. Termoelectrica nu mai întreține această captare și nici stația de tratare a apei de la Doicești”, a relatat directorul SGA Dâmbovița, ing. Dănuț Bîzgu.

Conducerea Apelor Române refuză momentan preluarea captării de la Doicești

De asemenea, directorul SGA Dâmbovița a ținut să sublinieze că a făcut demersuri pentru preluarea acestei prize de apă, împreună cu instalațiile de tratare primară, de către Apele Române, însă încercarea a fost sortită eșecului, cel puțin deocamdată...

„Nu am găsit înțelegere la conducătorii noștri, poate în viitor se va schimba situația. Apele Române este singura entitate care ar putea să gestioneze, să întrețină și să pună în corelare această captare de apă de la Doicești cu lacul de acumulare Pucioasa... Printr-un program de exploatare în comun, sursa de apă de la Pucioasa, care este sursă și pentru zona industrială de la Târgoviște, prin această captare de la Doicești, cred că va asigura continuitatea asigurării cu apă industrială a Platformei Industriale de la Târgoviște. L-am rugat pe domul prefect să mă ajute în acest demers. COS Târgoviște și ceilalți operatori economici nu au vrut să preia și să întrețină această captare de la Doicești prin concesiune sau închiriere. Este adevărat că acest lucru implică foarte multe costuri de întreținere, personal specializat și foarte multe lucrări de decolmatare, fiindcă nu a mai fost întreținută de peste 15 ani. Întâmplător am colaborat cu Termoelectrica și știu că nimeni nu s-a mai ocupat de această captare”, a punctat directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmbovița, ing. Dănuț Bîzgu.