23.04.2020 13:36

Planurile de relansare a industriei, agriculturii și turismului românesc... se lasă așteptate

Planurile de relansare a industriei, agriculturii și turismului românesc... se lasă așteptate
Galerie foto

Și-au făcut planul la amenzi… în plină pandemie de Covid 19! Liderul de sindicat din industria de apărare, Constantin Bucuroiu este revoltat de faptul că amenzile destul de consistente încasate la buget, pe perioada stării de urgență, au ajuns un motiv de laudă pentru unele instituții ale statului și chiar pentru unii politicieni. Supărarea sindicalistului este justificată și  explicată de acesta prin aceea că în loc de planuri de amenzi, factorii decidenți ar trebui să  fie preocupați mai degrabă de planurile de relansare a industriei, a agriculturii, dar și a turismului românesc.

 ,,Mă revolt când aud de planuri la amenzi… Este un lucru care mă supără când văd instituțiile statului că se laudă acum toată ziua cu sumele încasate din amenzi. Este de neînțeles pentru mine să mizezi pe lucrul acesta care uneori nu este corect făcut. De ce să nu spunem că poate multe amenzi s-au dat nejustificat, din exces de zel al unor polițiști. În loc să facem planuri de relansare a industriei, agriculturii și turismului românesc în aceste momente în care ne-am dat seama că sunt perioade ale istoriei unui stat când trebuie să-ți organizezi lucrurile în așa fel încât să nu depinzi de altul. De aici a plecat supărarea mea. Da... sunt de acord să dai amenzi, și amenzi usturătoare, celor care taie păduri fără avize, celor care aruncă gunoaiele pe marginea șoselelor și pe câmpuri, derbedeilor care fac scandaluri și strică ordinea publică, pentru aceștia amenzi cât se poate de mari să fie. Dar când amendezi și te lauzi că ai amendat o băbuță care săraca poate nici nu mai vede sau nu mai știe să scrie și a ieșit până la vecina și ea... este deja hilar.

În loc să ne gândim acum la industria românească și să spunem „haide-ți măi fraților să facem pași importanți, că acum chiar este momentul să facem pași importanți”. Trebuie să creem locuri de muncă, să împiedicăm să ne mai plece oamenii în străinătate și după aceea să-i ținem cu armata la granițe, să nu le dăm drumul să intre. Gândiți-vă numai la o chestie, 250-300 de milioane de euro investiți, dar cu cap, în industria de apărare ar însemna în următorii zece ani să ajungem de la 7800 de locuri de muncă la 30.000 de locuri de muncă. Ar însemna de asemenea să trecem de la vânzări de 150 de milioane de euro  pe armanent în momentul de față, zic eu, și sper să nu greșesc, la un miliard de dolari sau de euro, anual. Acestea sunt lucruri la care ar trebui să te gândești și care ar putea să scoată bani. Noi acum ne speriem că obținem 150-250 milioane de dolari din această industrie și spunem că ce de bani sunt! Nu sunt mulți bani! Eu vorbesc să putem să ajungem, în următorii zece ani, la 30.000 de locuri de muncă numai în industria de apărare, fără a mai pune la socoteală și industria în totalitatea ei, pe oriziontală.

După aceea ne uităm cum am distrus și am dus în derizoriu industria metalurgică, unde sunt pași importanți de făcut. Mă mai gândesc și la industria chimică, unde ar trebui ca România să gândească situația industriei chimice în conjunctura în care acum agricultura ar trebui să se dezvolte nu cu mișcarea asta a mecului, ci cu viteză maximă. Uitați-vă că o chestie ca asta (n.n. cu virusul), ne dă de gândit, pentru că poate să se întâmple și la anul, poate să se întâmple pe o perioadă lungă de timp... și atunci să intri ca țară într-o conservare care nu te lasă să respiri... din toate motivele astea. Și atunci dacă tu, ca stat, stai bine în interior merge treaba de la sine, îți izolezi granițele, dar populația ta nu suferă, populația ta trăiește și atunci nu îți mai faci planuri de amenzi ca să poți să scoți bani... să plătești nu știu ce”, a semnalat liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, președintele Alianaței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică.