29.01.2015 00:11

Planul Urbanistic General al orașului Găești, pe masa consilierilor locali

Planul Urbanistic General al orașului Găești, pe masa consilierilor locali
Galerie foto

❚ PUG-ul și Strategia de dezvoltare au devenit puncte cheie pentru realizarea oricărei lucrări de investiții, iar ele trebuie să fie în concordanță și cu planurile și analizele de la nivel județean

VIOLETA STANCIU


Deoarece s-au schimbat regulile și orice lucrare de investiții, în următorii ani, se va realiza numai dacă este cuprinsă în Planul Urbanistic General (PUG) și în Strategia de dezvoltare a localității, în momentul de față, la Găești, se lucrează de zor la întocmirea Planului Urbanistic General al orașului. Realizat de fostul arhitect șef al județului, Dumitru Barbu, stadiul în care se găsește în prezent PUGul orașului Găești a fost prezentat aleșilor locali în cadrul ședinței de Consiliu local din ultima lună a anului trecut.

Pentru întocmirea PUG-ului s-au făcut o serie de studii care au avut în vedere datele obținute în urma recensământului populației și locuințelor din anul 2011-2012. Acestea au arătat că populația orașului a scăzut la 13.317 locuitori. Din prezentarea făcută în fața consilierilor locali găeșteni reiese că lucrarea va fi în concordanță cu analizele și planurile efectuate la nivel de județ, dar și cu avizele de mediu și alte categorii de avize necesare.

 

Probleme urgente pe... harta Găeștiului

Obiectivele avute în vedere la întocmirea PUG-ului au fost: drumurile interioare, identificare teren pentru dezvoltare, amenajare și regularizare ape de pe raza orașului. Referitor la drumurile interioare s-a constatat că acestea sunt viabile, dar nu sunt modernizate, iar reabilitarea lor trebuie realizată în concordanță cu obiectivele stabilite la nivel județean.

Se prevede executarea unui sens giratoriu la intersecția cu teritoriul comunei Dragodana, iar pentru dezvoltarea orașului - identificarea de terenuri în zona Arctic SA – Spital, care să poată fi introduse în intravilan și folosite pentru dezvoltarea industriei și construcția de locuințe. De asemenea, trebuie regularizate pârâul Răstoaca și râul Potop pentru a se evita inundarea gospodăriilor și a altor obiective.

La realizarea lucrării s-a ținut cont ca fiecare zonă să aibă acces la rețelele de canalizare, gaze și electricitate. În ceea ce privește extinderea intravilanului localității, concluzia trasă de arhitectul Dumitru Barbu a fost scurtă și la obiect: „această creștere va fi mică și echilibrată”.