10.11.2022 00:13

Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România

Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România
Galerie foto

*Acesta va intra în vigoare începand cu 01 ianuarie 2023!

 

Cancerul a fost și va rămâne în continuare o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel național, cât și la nivel mondial, fiind prima sau a doua cauză de decese premature (la vârste cuprinse între  30 și 69 de ani) în 134 de țări! Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Dâmbovița informează, prin intermediul unui comunicat de presă, că la nivel național, un prim pas spre normalitate îl reprezintă Legea nr.292/08.11.2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului, lege prin care a fost aprobat „Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România”, și care va intra în vigoare începand cu 01 ianuarie 2023.

Conform actului normativ, toți cetățenii români au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială și de susținere psihologică cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului, după cum urmează: a) servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului; b) servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative; c) servicii de psihooncologie, onconutriție și oncofertilitate; d) servicii sociale și indemnizații lunare de hrană.

„Serviciile se asigură prin intermediul furnizorilor de servicii organizați conform legii, în funcție de specificul serviciilor acordate și de nevoile particulare ale fiecărui beneficiar. În acest moment în România NU există niciun program și niciun protocol de testare genetică/testare comprehensivă genomică la nivel național pentru biomarkerii validați pentru diagnosticul de precizie al cancerului. Ca urmare a implementării Planului, începand cu anul 2023 se va realiza decontarea din FNUASS a testării imunohistochimice și genetice pentru identificarea corectă a tipului histopatologic tumoral și a mutațiilor genetice, dar și updatarea acestor paneluri ori de câte ori este necesar”, se mai arată în comunicatul de presă al celor de la C.A.S. Dâmbovița.

Violeta Stanciu