21.02.2017 00:25

Plantațiile pomicole, în pericol de dispariție

Plantațiile pomicole, în pericol de dispariție
Galerie foto

❚ Situația este generată ca peste tot în mediul rural, de lipsa tinerilor și criza forței de muncă ❚ Mai grav este că totul pare fără ieșire, cel puțin până în momentul de față ❚ Președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, ing. Ion Oprea, a atras atenția că se va ajunge aici încă de acum 15 ani, însă a vorbit în van… ❚ „Trebuie ajutat producătorul să producă și astfel nu numai că-l ajuți pe el, dar ajuți să instalezi o nouă generație în zonă”, susține și astăzi Ion Oprea, însă are și acum un scenariu pentru viitor, din păcate la fel de trist ca și trecutul: „După ce generația noastră își va lua zborul, vor fi investitori care vor acapara terenurile care nu se mai muncesc întrucât copiii le vor vinde”

VIOLETA STANCIU

 


 

Activitățile agricole din mediul rural sunt puse în pericol de criza forței de muncă, fenomen care tinde să se adâncească de la un an la altul... De o bună perioadă de timp și pomicultorii de pe Valea Dâmboviței se confruntă cu această situație care pare a fi una fără ieșire, cel puțin până în momentul de față. Însă cel mai grav este semnalul de alarmă tras de președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, ing. Ion Oprea, care atrage atenția că, în următorii ani, multe dintre plantațiile actuale riscă să dispară.

„Au murit părinții, iar copiii sunt plecați fie afară din țară, fie în alte orașe…”

„Cei care nu vor să muncească au ajutorul social și stau bine mersi și nu muncesc. Nu numai că forța de muncă este îmbătrânită în mediul rural, dar tinerii pleacă să-și găsească locuri de muncă mai bine plătite. Eu spuneam prin 2000 «Domne, atenție că atunci când ne-om duce noi, cei de acum, o să vedeți că or să dispară din plantații» și cred că acum am ajuns să văd ce spuneam eu acum 10-15 ani. Au murit părinții, iar copiii sunt plecați fie afară din țară, fie în alte orașe să-și caute de lucru. Am mai spus asta de foarte multe ori: un copil dacă nu vede la părintele lui că trăiește bine, în limitele normalității, din acea activitate, nu rămâne la țară, el pleacă, se duce să-și găsească un serviciu și este foarte greu să revină. Deci trebuie ajutat producătorul să producă și astfel nu numai că-l ajuți pe el, dar ajuți să instalezi o nouă generație în zonă. Și bănuiesc că, după ce generația noastră își va lua zborul, vor fi investitori care vor acapara terenurile care nu se mai muncesc întrucât copiii le vor vinde. Nu știu cât de tentant va fi, la vremea respectivă, dar cu siguranță le vor înstrăina și de-abia atunci putem vorbi, pe Valea Dâmboviței, de apariția unor ferme mari prin comasarea acestor terenuri”, a punctat președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, ing. Ion Oprea.

Valea Dâmboviței… de vânzare?!

Investitorii străini nu și-au făcut încă simțită prezența în zonă, iar despre acest lucru Ion Oprea are o explicație plauzibilă. „Nu au apărut investitorii străini pentru că, în zona necooperativizată, este destul de greu să vinzi. Cu toate acestea, sincer vă spun, am un gust amar când trec, pentru că eu fac naveta zilnic, și văd pe toată Valea Dâmboviței foarte multe case și terenuri de vânzare”, a conchis Ion Oprea.