30.10.2014 00:20

Pionieratul modernizărilor la Târgoviște

❚ Cel care a hotărât în premieră că orașul are nevoie de un alt aspect urbanistic a fost domnitorul Barbu Știrbei, în anul 1851 ❚ Lucrările și proiectele demarate de el au fost continuate cu și mai multă forță în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a regelui Carol I, când Târgoviștea a început schimbarea efectivă la față

PETRE DRĂGUȚOIU


Modernizarea efectivă a orașului Târgoviște ca aspect urbanistic, edilitar-gospodăresc și instituțional se datorează foarte mult domnitorului Țării Românești, Barbu Știrbei (1851-1857). În urma unei vizite efectuate în 23 iulie 1851, domnitorul a hotărât necesitatea realizării unui drum nou spre Brașov, paralel cu întocmirea unei noi hotărnicii a orașului.

S-au continuat restaurările la Turnul Chindiei și la Biserica Sfânta Vineri. Cartierul Sârbi din sud-estul Târgoviștei, format prin stabilirea unor familii de bulgari, datează din această perioadă istorică, inclusiv construirea bisericii din anul 1854.

S-au delimitat străzile și s-au numerotat casele, s-au redeschis cursurile Școlii Normale (în anul 1855). La solicitarea cetățenilor, s-a stabilit ca orașul să fie trecut în traseul proiectelor pentru construirea căii ferate realizate în anii 1856, 1857.

 

Modernizările au continuat

Știind târgoviștenii ca mari sprijinitori ai Unirii de la 1859, domnul Alexandru Ioan Cuza a continuat activitatea de modernizare a Târgoviștei. A înființat externatul de fete sub Așezămintele Brâncovenești (1860) și spitalul (care se afla în casele donate în acest scop de Nicolae Băleanu, 1860). A început construcția Arsenalului Armatei în 1865 și a Școlii Domnești (în prezent sediul Școlii Populare de Artă).

După 1866, sub regele Carol I, s-a înființat Școala de băieți nr. 2 și tipografia lui Theodor Michăescu (aici s-au tipărit primele ziare – Vocea Dâmboviței și Cetatea – ambele în anul 1878). S-au reparat numeroase drumuri, s-a înființat spitalul militar de la Fonderie (în vederea folosirii lui în timpul Războiului pentru Independență – 1877-1878).

De asemenea, s-au înființat Camera de Comerț Târgoviște (1880), Serviciul Tehnic, Banca de credit agricol și rafinăriile Luculescu, I. Tomescu, Iancu Grigorescu, Câmpeanu, Ghiță Gavrilescu. În anul 1883 s-au finalizat calea ferată Târgoviște-Titu și gara Târgoviște.