12.11.2021 00:10

Pilda samarineanului milostiv

Pilda samarineanului milostiv
Galerie foto

În duminica a douăzeci și cincea după Rusalii,  în cadrul Sfintei Liturghii vom asculta cu toții Sfânta Evanghelie de la Sfântul  Luca X, 25-37, și aceasta ne-a relatat Pilda samarineanului milostiv, una din cele mai frumoase și mai sugestive pilde, rostite de Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Prin lecturarea cu atenție a acestui text biblic descoperim cine este semenul nostru și lucrul acesta îl lămurește chiar Fiul lui Dumnezeu, care rupe barierele înțelegerii înguste ale oamenilor din vremea Sa, care credeau că aproapele lor este doar cel din imediata apropiere, familia, cel mult cei din neamul lor. Ne arată Mântuitorul că semenul nostru este orice om de pe fața pământului, de orice religie sau culoare ar fi, de orice nație, fiindcă fiecare om este creația lui Dumnezeu și poartă chipul lui Dumnezeu in el.

Posibilitatea de a ne arăta dragostea față de aproapele nostru o avem în perioada care începe de luni și anume perioada Postului Nașterii Domnului. Știm că este un post de bucurie, care va culmina cu venirea in lume e Fiului lui Dumnezeu. Avem ocazia să ne manifestăm dragostea față de aproapele nostru în multe feluri. Știm că în bisericile noastre se va citi Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în care suntem cu toții îndemnați să fim și noi samarinenii milostivi, să nu rămânem nepăsători și reci la nevoile  și necazurile semenilor noștri. Se vor face colecte în bani, alimente, medicamente, îmbrăcăminte, care toate vor merge la persoanele nevoiașe și singure, prin care noi înțelegem că aproapele nostru trebuie iubit și ajutat în necazul său.

În Arhiepiscopia Târgoviștei acest îndemn la faptă bună a avut întotdeauna un răsunător ecou in sufletele oamenilor, pentru că întotdeauna această colectă a fost încununată cu mult succes. Credincioșii noștri au înțeles că prin ajutorul dat celor aflați în nevoi și necazuri devenim samarineni milostivi. De fapt, această situație este o stare permanentă în Arhiepiscopia noastră, în care cei aflați în nevoi nu sunt trecuți cu vederea.

Pr. Simion Chivulescu