26.01.2024 00:16

Pilda nunții fiului de împărat

Pilda nunții fiului de împărat
Galerie foto

Evanghelia de astăzi ne pune în fața învățăturii despre nunta fiului de împărat, la care cei invitați au refuzat să participe, prezentând diverse scuze. Parabola ilustrează invitația divină de a participa la unirea cu Fiul lui Dumnezeu, simbolizată prin nunta fiului de împărat. Într-o lume agitată, această invitație continuă să fie relevantă, sugerând o cale de transformare spirituală și apropiere de Dumnezeu. Tatăl ceresc ne cheamă la unirea cu Hristos, în „cămara de nuntă” a Bisericii, unde găsim bucatele îmbelșugate ale bunătăților cerești.             

Asemenea poporului ales care L-a respins pe Hristos, suntem chemați să participăm la ospățul duhovnicesc pregătit de Mântuitorul nostru. Prin aceasta, avem acces la hrană pentru suflete, lumina adevărului și mângâiere pentru inimă. Astfel, devenim parte a ospățului pe care Hristos îl oferă, obținând puterea să biruim toate încercările vieții.

Îndemnul este să nu respingem chemarea divină, în contrast cu cei care, prin orgoliu și egoism, refuză să participe la ospățul lui Dumnezeu. Refuzul participării de către cei inițial invitați subliniază pericolul tentațiilor lumești care ne pot îndepărta de la căutarea semnificației spirituale. Astăzi, tentațiile materiale și distracțiile moderne pot constitui obstacole în calea conștientizării necesității unei conexiuni spirituale.

Prin ascultarea față de această chemare, nu doar că păstrăm harul divin, dar și trăim viața creștină autentică. Adevărata înțelegere a lui Hristos nu constă doar în a vorbi despre El, ci și în a-L urma cu faptele, căci „Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne! va intra în Împărăția cerurilor, ci acela care face voia Tatălui Meu”.

Participarea la ospățul credinței este nu doar o experiență personală, ci și o mărturie pentru ceilalți. Într-o eră în care comunicarea este facilă, modul în care trăim credința noastră poate fi o mărturisire puternică și actuală pentru cei din jurul nostru.

 

Preot Sima Silviu-Marius, Parohia Ocnița I