31.10.2014 00:07

Pietroșița: Țesutul covoarelor, pe cale de dispariție

Pietroșița: Țesutul covoarelor, pe cale de dispariție
Galerie foto

❚ Dacă în trecut țesutul manual al covoarelor a dus faima localității până în Occident, astăzi meșteșugul e aproape mort ❚ Administrația locală a încercat să păstreze tradiția, mai ales că la Pietroșița se află singurul muzeu etnografic din mediul rural dâmbovițean, însă nimeni nu mai este interesat de țesutul covoarelor

ANA MARIA POPESCU


 

Recunoscută în țară și peste hotare pentru covoarele țesute cu dibăcie de femeile din localitate, astăzi comuna Pietroșița este pe cale să piardă cea mai veche și mai apreciată tradiție locală. Deși s-a luptat ani întregi să salveze meșteșugurile care cândva au adus faimă localității, primarul Ion Dicu aproape se declară învins și susține cu tristețe că tradiția țesutului de covoare la Pietroșița este pe cale de dispariție.

În momentul de față, la Pietroșița, mai sunt doar câteva femei de vârsta a treia care încă mai țes covoare și mai păstrează vie o fărâmă din această tradiție care, în perioada interbelică, a avut o contribuție importantă la dezvoltarea comunei.

Covoarele țesute la Pietroșița au avut mare căutare în țările occidentale și mai ales în Germania.

„Am încercat să păstrez meșteșugurile de la Pietroșița, dar, din păcate, lucrurile nu sunt așa cum mi-am dorit. Avem muzeul sătesc, singurul din mediul rural din Dâmbovița. În perioada interbelică, Pietroșița a avut cea mai mare dezvoltare și covoarele erau renumite. La ora actuală, două-trei doamne în vârstă se mai ocupă cu țesutul covoarelor”, a precizat primarul Ion Dicu.

Din păcate, astăzi, tinerii nu par deloc interesați să ducă mai departe tradiția, așa că, potrivit edilului Ion Dicu, meșteșugul țesutului de covoare va rămâne istorie. O istorie care va fi doar păstrată în muzeul etnografic din comună, unde se găsesc peste 2000 de exponate.