23.07.2015 00:17

Pică merele pe noi, dar n-avem autorizații pentru sucuri

Pică merele pe noi, dar n-avem autorizații pentru sucuri
Galerie foto

❚ Dintre zeci de producători de sucuri de mere de pe Valea Dâmboviței, doar patru sunt autorizați din punct de vedere sanitar- veterinar pentru producerea acestor băuturi răcoritoare

VIOLETA STANCIU


Dintre zecile de producători de sucuri de mere de pe Valea Dâmboviței, doar patru sunt autorizați din punct de vedere sanitar-veterinar pentru producerea acestor băuturi răcoritoare. Potrivit președintelui Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, Ion Oprea, și restul producătorilor vor fi nevoiți să se alinieze normelor sanitar-veterinare, întrucât noile carnete de comercializare îi obligă să facă acest lucru.

 

„Pe Valea Dâmboviței, cei neautorizați sunt de ordinul zecilor”

Principala piață de desfacere a sucurilor de mere produse pe Valea Dâmboviței este municipiul București, unde cererea este foarte mare.

„Sunt chiar mulți cei care au început să facă sucuri de mere. Pentru ei este o oportunitate. Merele bătute de grindină sau cele care au început să se păteze, dar care sunt bune, se pot transforma în suc și astfel se pot valorifica mult mai ușor. Sunt instalații special aduse din Germania. Din păcate, însă, pe Valea Dâmboviței, suntem doar patru producători autorizați sanitar-veterinar cu producerea de sucuri. Ceilalți nu au autorizare. Eu i-am avertizat că trebuie să facă această autorizare, pentru că dacă o au, înseamnă că îndeplinesc condițiile necesare producerii. Dacă nu au autorizare, înseamnă că undeva poate să existe o breșă. Pe Valea Dâmboviței, cei neautorizați sunt de ordinul zecilor. Este și o parte care nu are instalații și produc la alții. În principal Bucureștiul este piața de desfacere, dar mergem cu produsele tradiționale și în piețele de sâmbăta și duminica”, a explicat Ion Oprea.

 

Bucureștiul așteaptă sucurile de mere din Dâmbovița

Din cunoștințele președintelui Asociației Pomicultorilor Dâmbovița, sucurile proaspete sub formă nepasteurizată sunt preferatele bucureș- tenilor.

„Au prins foarte bine sucurile nepasteurizate. Deci sucul proaspăt făcut astăzi după amiaza pentru mâine. Acesta este foarte căutat și nu există în altă parte. Freshul de mere este foarte cerut, însă și cel pasteurizat este bine vândut. Eu unul nu produc decât pentru desfacere, dar trebuie să ai limita, să știi exact cam ce vinzi și să produci cât vinzi”, a adăugat Ion Oprea.