22.10.2014 00:17

Piața muncii cere specializări tehnologice

Piața muncii cere specializări tehnologice
Galerie foto

❚ „Nu avem nicio școală în județ pentru meserii specifice exploatărilor petroliere, nicio școală pe chestiuni care țin de activitatea sanitar-veterinară, nicio școală care să pregătească toate meseriile specifice industriei de construcții. Trebuie corectate toate aceste lucruri prin planurile de școlarizare”, a fost unul dintre subiectele adus în atenția conducerilor unităților de învățământ de președintele Adrian Țuțuianu

A.M.P.


Ieri, la sediul Inspectoratului ªcolar Județean Dâmbovița, a avut loc o întâlnire între președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, și directorii și directorii adjuncți de școli din județ.

Printre subiectele abordate s-au aflat: finanțarea lucrărilor în execuție sau a celor de perspectivă, transportul școlar și necesarul de microbuze, punându-se accent și pe planurile de școlarizare.

 

Probleme care au nevoie de rezolvare

„Am abordat șapte teme.Tema numărul unu este cea a finanțării lucrărilor aflate în diverse stadii de execuție sau lucrări noi de reabilitare și modernizare a infrastructurii școlare prin Programul Operațional Regional, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, prin GAL-uri și prin Ordonanța 28/2013, care are recent deschisă o sesiune care se aplică și școlilor. Subiectul numărul doi: am discutat despre microbuzele școlare. Astăzi (n.n. ieri) am avut surpriza să constat că mai sunt cel puțin 5 solicitări pentru microbuze noi, în afara celor pe care le aveam transmise Ministerului Dezvoltării. Subiectul nr. 3 a fost cel al planurilor de școlarizare pentru anii următori. Acesta se aprobă în luna februarie pentru anul școlar următor. Le-am spus foarte tranșant directorilor adjuncți că noi nu putem face școli după cum au interes profesorii sau, după ce profesori avem, să căutăm o soluție ca să aibă toată lumea ore, ci trebuie să facem școală adaptat la ceea ce vrea piața forței de muncă. Am discutat despre liceele tehnologice, pentru că astăzi pe piața muncii nu găsim școli adecvate pentru croitorie, textile, pentru partea de mecanică, de agricultură. Nu avem nicio școală în județ pentru meserii specifice exploatărilor petroliere, nicio școală pe chestiuni care țin de activitatea sanitar-veterinară, nicio școală care să pregătească toate meseriile specifice industriei de construcții. Trebuie corectate toate aceste lucruri prin planurile de școlarizare. O altă temă a fost legată de derularea programului Laptele și cornul în județ. Am avut semnale că săptămâna trecută în mai multe unități școlare din județ produsele nu au fost corespunzătoare calitativ. Am discutat și despre finanțarea acestui obiectiv în anul următor și stadiul derulării procedurilor de achiziție publică. Vă anunț că am spart contractul, așa cum spune legea. Practic vom face trei proceduri de achiziție și vom intra în această regulă la începutul anului viitor. Am mai discutat despre colaborarea noastră pentru a popula taberele școlare în vacanțe”, a arătat ieri președintele CJD Adrian Țuțuianu.