03.09.2015 00:17

Peștera Ialomiței: 52.000 de vizitatori în lunile iulie-august

Peștera Ialomiței: 52.000 de vizitatori în lunile iulie-august
Galerie foto

❚ Cifra este o surpriză și este cu 48.000 mai mare față de ceea ce estimau autoritățile pentru perioada de după inaugurare ❚ Contractul de finanțare pentru reabilitarea și modernizarea Peșterii Ialomiței a fost semnat în mai 2012, iar firma care a câștigat licitația pentru realizarea lucrărilor, SC IULCOVER, a avut la dispoziție 40 de luni și peste 46 de miliarde lei vechi

ANA MARIA POPESCU


Ieri, 2 septembrie a.c., Consiliul Județean Dâmbovița a încheiat oficial proiectul cu finanțare europeană „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii tehnice pentru creșterea potențialului turistic al Peșterii Ialomiței din masivul Bucegi”.

Deși obiectivul turistic a fost inaugurat în luna iulie a acestui an, autoritățile județene au respectat cerințele Uniunii Europene, potrivit cărora este obligatorie organizarea unei conferințe de închidere a proiectului unde să fie prezentate oficial toate informațiile referitoare la proiect, ce s-a realizat în cadrul acestuia și care au fost sumele disponibile, dacă s-au atins sau nu obiectivele propuse.

La conferința de închidere a proiectului au participat reprezentați ai Parcului Național Bucegi, ai Complexului Muzeal „Curtea Domnească”, edilul localității Moroeni, salvamontiști, dar și reprezentați ai agenților economici care activează în domeniul turismului în zona montană.

 

Surpriză pentru autorități după o lună și jumătate de la inaugurare

Contractul de finanțare pentru reabilitarea și modernizarea Peșterii Ialomiței a fost semnat în mai 2012, iar firma care a câștigat licitația pentru realizarea lucrărilor, SC IULCOVER, a avut la dispoziție 40 de luni și peste 46 de miliarde lei vechi pentru a implementa acest proiect menit să dezvolte turismul în zona montană.

În cadrul proiectului s-a modernizat și reabilitat Peștera Ialomiței și s-au efectuat o serie de lucrări de curățare și igienizare a acesteia, utilizându-se materiale moderne și ecologice care să permită păstrarea nealterată a microclimatului și ambientului obiectivului. Autoritățile județene sperau ca, la momentul de început al proiectului, la Peștera Ialomiței să vină aproximativ 4000 de turiști, iar numărul acesta să crească la aproape 7000 în primii zece ani de la finalizarea implementării proiectului, dar au avut parte de o mare surpriză.

Deși a fost inaugurată de aproape o lună și jumătate, Peștera Ialomiței a primit până acum peste 52.000 de vizitatori, cifră care a depășit cu mult așteptările conducerii Consiliului Județean și nu numai.

 

Lucrările din cadrul proiectului

Ce s-a făcut mai exact în cadrul proiectului european? S-a modernizat aleea de acces care asigură legătura între drumul existent și Peștera Ialomiței, s-au refăcut căile de acces în peșteră, s-au înlocuit podețele și scările interioare, care până acum erau șubrede și nu ofereau siguranță turiștilor, s-au refăcut instalațiile electrice, s-a montat o scenă pentru desfășurare de evenimente laice și religioase, s-au realizat și montat panouri de informare, bănci, coșuri de gunoi, pubele ecologice, grupuri sanitare.

Tot în cadrul proiectului, s-au realizat și patru filme documentare care prezintă în ansamblu Peștera Ialomiței, dar și habitatul, fauna și ecosistemul peșterii din Munții Bucegi.