19.05.2023 00:19

Peste 200 de elevi și profesori basarabeni, în vizită online la Muzeul „Casa Romanței”

Peste 200 de elevi și profesori basarabeni, în vizită online la Muzeul „Casa Romanței”
Galerie foto

Ieri, Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a primit vizita emoționantă a unui grup impresionant de peste 200 de elevi și profesori din Republica Moldova, de la 20 de școli din Raionul Fălești și din localitatea Sîngerei. Evenimentul a avut loc în cadrul Programului Național „Tinerețea Romanței”, desfășurat de Asociația Culturală „Cetatea Romanței” din Târgoviște, în colaborare cu Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. Vizita online a fost dedicată celebrării Zilei Internaționale a Muzeelor, la Muzeul „Casa Romanței”, unic în România, fondat și realizat, în anul 2017, de jurnalistul, dr. în istorie, Teodor Vasiliu. Evenimentul de ieri a beneficiat de implicarea sufletistă a E.S. dlui Consul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, și a E.S. dlui Consul Mihai Tican, precum și de generozitatea crizantemiștilor care au oferit biletele pentru vizita online:  Camelia Florescu și Gabriela Raucă (Viena), Ina Dincă Velica, Alina Huțu, Cristina Beldean Moșuțan și Georgeta Plută. De asemenea, Alina Mavrodin Vasiliu - director artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, a fost prezentă alături de vizitatorii din Republica Moldova, implicându-se cu mare dăruire în promovarea valorilor și a virtuților culturale așezate de Romanță pe portativul culturii noastre naționale. Colaborarea exemplară cu Radio ProDiaspora, partener al Programului Național „Tinerețea Romanței”, a fost de succes și în vizita de ieri. Evenimentul a fost onorat și de participarea dnei Daniela Popescu, președinta Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, sub al cărei patronaj își desfășoară activitatea Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște. Elevii și profesorii basarabeni au descoperit, în elegantele saloane ale muzeului, informații prețioase din istoria acestui gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, îmbinate armonios de muzeograful Andrei Vasiliu cu refrene de romanțe celebre. Iar mesajele transmise la finalul vizitei rămân o expresie vie a atașamentului înfiripat în sufletele vizitatorilor de ieri pentru acest spațiu muzeal unic în România și pentru valorile culturale promovate și protejate de Romanță.

E.S. Petrișor Dumitrescu, Consul general al Consulatului României la Bălți, Rep. Moldova: Vă port întreaga mea recunoștință, în această zi cu un răsărit de soare deosebit, de Ziua Internațională a Muzeelor. Este pentru mine un moment de mare reflecție și de fericire să fiu alături de dumneavoastră, de copiii din nordul Republicii Moldova și de pedagogii lor care le îndreaptă pașii spre căi cât mai nobile de civilizație și educație. Vă mulțumesc din nou că ați dat curs parteneriatului nostru și vă doresc mult succes în continuare. Este un muzeu tânăr, dar cu importante rădăcini în istoria, cultura și conștiința poporului nostru. De fiecare dată, poporul nostru și-a cântat dorul, durerea, suferința, bucuria iar Romanța ne-a însoțit. Romanța rămâne pentru noi unică, așa cum este și muzeul, iar eu sunt recunoscător pentru efortul dvs., pasiunea, căldura, dăruirea de care dați dovadă pentru a aduce acest mesaj românesc peste tot, pretutindeni”.

Daniela Popescu, președinta Federației Europeană a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO: „Felicitări pentru organizarea acestui eveniment deosebit ! Gândurile mele bune sunt și către domnul consul, care înțeleg că face lucruri extraordinare acolo. La mulți ani tuturor și mai ales la mulți ani muzeelor! Sigur că UNESCO nu putea să lipsească din această sărbătoare, fiindcă iubește muzeele și patrimoniul cultural mondial, material, natural și imaterial, gândindu-mă și la locul de unde transmiteți. Muzeele sunt în primul rând lăzile noastre de zestre culturală. Ce putem păstra într-o ladă de zestre? Tot ce este mai frumos, trecutul nostru, prezentul nostru, gândindu-ne atent spre viitor. Numai așa putem construi viitorul. Viața a dovedit că avem foarte multe lucruri grele și trebuie să trecem cu bine prin ele , mă gândesc și la frații noștri din Ucraina. Vă salut și în numele Clubului Alumnus pentru UNESCO. Încă din 2009, sub egida UNESCO, am reușit în fiecare an să organizăm Conferința Internațională „Tineretul și Muzeele”. Tinerii în mare parte merg în muzee dacă sunt aduși de la școală sau de către părinți. Rolul nostru este de a-i aduce la muzeu și de a-i fideliza. Am avut mereu la Conferința „Tineretul și Muzeele” reprezentanți din Republica Moldova. La Casa Romanței am fost prima dată cu ocazia Conferinței Internaționale „Tineretul și Muzeele” și am fost atât de emoționați, încât împreună cu reprezentanți din 20 de țări, am semnat un Apel internațional pentru introducerea Romanței pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Vreau să vă felicit, ceea ce facem noi este un dar pe care îl oferim elevilor din Bălți și mă bucur că suntem împreună. La mulți ani!”

Alina Mavrodin Vasiliu, director artistic al Festivalului Național „Crizantema de aur”: „Deloc întâmplător suntem împreună și spunem că Romanța ne unește. Ea are această virtute extraordinară de a uni suflete și conștiințe și de a crea punți, proiecte și evenimente frumoase, de care tinerii noștri au mare nevoie, fiindcă au nevoie de repere și de a-și cunoaște rădăcinile adevărate. Trebuie să cunoască limba română, pentru că în limba română cântăm romanța, în limba română ne rugăm. Aici sunt părinții noștri, poporul nostru, cultura noastră, toate sunt atât de frumos reflectate prin romanță. Tema ediției din acest an a Festivalului „Crizantema de aur” este „Romanța este dor”. Haideți, de Ziua Internațională a Muzeelor, să ne propunem să fim împreună , România și Republica Moldova, în demersul de a înscrie Romanța în Patrimoniul Cultural Mondial al Umanității UNESCO. “

prof. Ludmila Șușcanu, director Liceul Teoretic „Olimp” din Sîngerei: „Suntem recunoscători pentru această oportunitate de a participa la acest spectacol al Romanței. Ne-ați ajutat să răsfoim zestrea neamului nostru. De pe scena noastră au plecat mari valori naționale, ca să ducă, prin mesajul limbii române, conștiința noastră națională și avem talente printre elevii noștri.”

Prof. Maria Descaru, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Fălești: „Venim cu un mesaj de gratitudine pentru consulatul general de la Bălți, în persoana dlui consul Petrișor Dumitrescu, pentru Dvs , organizatorii evenimentului, pentru oportunitatea de a vizita online Muzeul Casa Romanței din Târgoviște cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor și de a celebra contribuția romanței ca promotoare a poeziei. Copiii noștri cunosc poezia, dar mai puțin Romanța, însă au avut ocazia să cunoască acest domeniu și să conștientizeze importanța Romanței. Imnul instituției noastre este romanța „Pe lângă plopii fără soț”, pe care o interpretăm cu drag! Sperăm ca elevii să ajungă să viziteze și în format fizic muzeul de la Târgoviște “

Mariana Osadța, Direcția Raională Învățământ, raionul Fălești: „Mulțumim pentru oportunitatea oferită elevilor noștri din raionul Fălești de a vizita, măcar și virtual, acele capodopere de la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, care i-ar putea inspira inclusiv să-și facă studiile în România”

Ștefan, elev în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Olimp” din Sîngerei: „Tinerețea Romanței reprezintă o inițiativă excepțională pentru promovarea poeților români care au scris versuri devenite celebre prin romanțe. Romanța a jucat un rol crucial în promovarea și transmiterea unor tradiții și valori culturale ale națiunii române și a contribuit la exprimarea sensibilității limbii române”.

Nicoleta, elevă în clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Olimp” din Sîngerei: „Romanța este un simbol cultural important al poporului român, care promovează limba și literatura română, precum și cultura și pe poeții români din Basarabia. Romanța a fost transmisă din generație în generație și face parte din patrimoniul cultural al poporului român. Contribuie la valorificarea și păstrarea identității culturale românești la nivel național și internațional. Prin ea se poate transmite mai departe istoria poporului român, dezvoltându-se astfel sentimentul de apartenență națională”.

Prof. Roșu Larisa, profesoară de limba română: „Mulțumim că ne-ați onorat cu această călătorie virtuală. Ați fortificat reușit și valoros identitatea națională și culturală”.

 

Muzeul  „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, își desfășoară activitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în colaborare cu Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.

 

 

Victor Muntean