08.04.2019 00:25

Pesta porcină lovește la Runcu

Pesta porcină lovește la Runcu
Galerie foto

❚ „Jurnal de Dâmbovița” a avertizat încă de anul trecut asupra pericolului ca mistreții să aducă pesta porcină în județul nostru, acest animal fiind principalul vector al virusului ❚ Ieri, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane(PPA) la mistreți, pe raza localității Bădeni din comuna Runcu, județul Dâmbovița, în fondul de vânătoare 13 Runcu ❚ Fondul de vânătoare a fost pus sub restricție pe o rază de 13 km, iar Centrul Local de Combatere a Bolilor Dâmbovița a dispus arderea și îngroparea cadavrelor de mistreți infectați

 

V.A.

 


 

„Jurnal de Dâmbovița” a avertizat încă de anul trecut asupra pericolului ca mistreții să aducă pesta porcină în județul nostru, acest animal fiind principalul vector al virusului. Însă cele mai negre temeri ale noastre s-au adeverit, confirmate ieri printr-un comunicat al Instituției Prefectului județului Dâmbovița. Astfel, Centrul Local de Combatere a Bolilor Dâmbovița (CLCB), s-a întrunit ieri, 07.04.2019, ora 09.00, ca urmare a confirmării oficiale a prezenței virusului Pestei Porcine Africane(PPA) la mistreți, pe raza localității Bădeni din comuna Runcu, județul Dâmbovița, în fondul de vânătoare 13 Runcu aparținând APMTC Runcu, ne-a transmis ieri Instituția Prefectului județului Dâmbovița printr-un comunicat de presă remis redacției noastre.

Zonă de restricție de 13 km

În conformitate cu procedurile legale în vigoare, fondul de vânătoare a fost pus sub restricție oficială, pe o rază de 13 km în jurul focarului. Astfel, în cadrul ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor Dâmbovița, în scopul reducerii propagării bolii, a fost aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreți și s-a dispus emiterea următoarelor decizii:

● Distrugerea carcaselor și cadavrelor de suine prin metode alternative incinerare-îngropare; ●Instaurarea zonelor de restricție cu confirmare de trimitere/primire, se mai arată în comunicatul de presă citat.

Deși nu îmbolnăvește omul, virusul are un impact socio-economic devastator.

„Totodată, se vor întreprinde campanii de informare, atât a vânătorilor, cât și a crescătorilor de suine cu privire la: evoluția pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricțiile impuse și alte măsuri de prevenire a răspândirii și a combaterii bolii. Facem precizarea că virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social și economic”, mai precizează Biroul de presă al Instituției Prefectului județului Dâmbovița. Uneori nu ne place când avem dreptate!