17.09.2018 00:25

Pesta porcină lovește în Dâmbovița

Pesta porcină lovește în Dâmbovița
Galerie foto

❚ Ieri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a venit personal în Dâmbovița pentru a verifica măsurile dispuse în cazul noului focar de pestă porcină ❚ Tot ieri, de dimineață, Centrul Local de Combatere a Bolilor, din cadrul Instituției Prefectului jud. Dâmbovița, s-a întrunit de urgență ❚ DSVSA a pornit deja o anchetă epidemiologică pentru a stabili cum a pătruns virusul în județ ❚ În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului ❚ Municipiul Târgoviște intră în zona de supraveghere din jurul focarului ❚ Primarul comunei Lucieni, Gheorghe Dobre, îi pregătește deja pe oameni pentru eventualitatea în care va fi necesară uciderea preventivă a porcilor din gospodării

 

ANDREI VASILIU

 


 

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din comuna Lucieni, satul Lucieni, ne-a transmis ieri Instituția Prefectului Județului Dâmbovița, prin Centrul Local de combatere a bolilor, care s-a întrunit ieri, 16 septembrie, la ora 08.00, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli. S-a luat măsura uciderii celor 3 porci din gospodăria afectată. Totodată, în conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului. Ieri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a venit personal în Dâmbovița pentru a verifica măsurile dispuse în cazul noului focar de pestă porcină. “Sunt o serie întreagă de supoziții în privința apariției pestei la Lucieni, dar nu vreau să mă pronunț. Informațiile pe care le am este că factorul uman este cel care propagă acum acest virus, pentru că nu toți înțeleg, nu toți realizează că este o boală extrem de periculoasă. Această boală nu se simte, nu se vede dar realizezi numai când pune la pământ animalul”, a declarat ieri, la Târgoviște, ministrul Petre Daea. Despre vizita ministrului vom reveni cu detalii în edițiile următoare.

„Proprietarii animalelor ucise vor fi despăgubiți”

„Până la această oră nu au mai notificate alte cazuri de îmbolnăvire și mortalitate în gospodării sau exploatații de tip industrial. Solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic și social. De asemenea, precizăm că proprietarii ale căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat”, se mai arată în comunicatul remis redacției noastre de Biroul de presă al Instituției Prefectului Județului Dâmbovița.

DSVSA: „Am instituit filtre la nivelul localității”

Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița, dr. Sandu Tolea, a declarat ieri: „Din nefericire, cifra 13 nu a ocolit județul Dâmbovița, suntem al 13-lea județ afectat. Au murit doi porci din gospodărie, din trei. Am luat decizia pentru ecarisarea teritoriului, am stabilit zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri. Continuă verificările în teritoriu și la alte gospodării, am instituit filtre și la nivelul localității. Solicit sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru a preveni răspândirea bolii. Facem și o examinare clinică în localitate pentru a vedea cum a pătruns boala”.

Proprietarul a sesizat vineri la Primărie îmbolnăvirea unui porc

Gheorghe Dobre, primarul comunei Lucieni, a declarat ieri: „Am reușit să discut cu cetățenii comunei, le-am spus ce se poate întâmpla. Oamenii trebuie să aștept speciali știi să asomeze porcii, dacă va fi cazul, deocamdată sunt investigații. La primărie se află o echipă de la DSV, care urmează să asomeze un porc din gospodăria afectată. Am primit adrese de la DSV prin care mi se comunica despre faptul că pesta a ajuns în județele Giurgiu și Ialomița. Am informat cetățenii. Cetățeanul a venit vineri dimineața (n.red. vineri, 14 septembrie a.c.) plângând la primărie, să spună că i-a murit un porc, am informat medicul veterinar și de aici a pornit toată această situație”. Directorul DSVSA confirmă acest lucru: „Vineri am fost acolo, au fost recoltate analizele de la primul porc. Sâmbătă dimineața am trimis la laboratorul central și am convocat Centrul Local de combatere a bolilor”. Conform DSVSA Dâmbovița, în zona de protecție se face o catagrafie, se așteaptă să se vadă dacă boala este doar un caz izolat. Dacă apar mai multe cazuri de îmbolnăviri, se trece la eutanasierea preventivă a porcilor din zona de protecție. În zona de supraveghere, cea instituită pe o rază de 10 kilometri, medicii veterinari patrulează și recoltează probe de sânge de la porcii din gospodării și ferme. Se instalează filtre la nivel rutier și pentru circulația animalelor. Sunt implicate Poliția, Jandarmeria, DSVSA, DSP și toate celelalte autorități cu competențe în domeniu care formează unitatea locală de sprijin. La nivel național există deja aproape 1000 de focare de pestă porcină africană.