17.12.2018 00:18

Pesta Porcină, la Fierbinți

Pesta Porcină, la Fierbinți
Galerie foto

❚ Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, la o exploatație comercială de tip A, în satul Fierbinți din comuna Șelaru ❚ S-au stabilit: uciderea a 61 de porcine, o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului

 

ANDREI VASILIU


Sâmbătă, 15 decembrie a.c., Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, la o exploatație comercială de tip A, în satul Fierbinți din comuna Șelaru. Informația ne-a fost transmisă prin comunicate de presă remise redacției noastre de Instituția Prefectului județului Dâmbovița și de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița (DSVSA). Centrul local de combatere a bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit în aceeași zi, la ora 08.30, pentru a adopta măsurile necesare prevenirii și răspândirii virusului PPA.

61 de porci din exploatație, uciși

A fost emisă decizia de ucidere a celor 61 de porcine din exploatația comercială afectată, precum și decizii de ecarisare alternativă și de instituire a zonelor de restricție. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului. Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. DSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităților locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Autoritățile mai precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, un puternic impact la nivel social și economic.