29.12.2020 00:25

"Pentru industria de apărare, 2020 a fost un an mai organizat"


Galerie foto

VIOLETA STANCIU

 


 

Interviu cu Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică, lider de sindicat la Uzina Automecanica Moreni.

Rep.: De ce sunt mai puternice sindicatele din sistemul public, de stat, decât cele din sistemul privat?

- Sindicatele din sistemul public sunt mai puternice pentru că numericul lor este destul de mare. Pe lângă acest lucru ele sunt foarte bine concentrate și ținute sub o formă destul de unită, prin mediul muncii pe care o desfășoară, pe când cele din industrie, din economia reală au o mare problemă. În primul rând prin faptul că fiind firme private, firme mici, firme mijlocii... ele pot fi ușor dezmembrate, demobilizate și chiar teama, de multe ori, este cea care este infiltrată intenționat, ca să poată să-i țină dispersați și să nu le permită să facă sindicalism în industrie. Dacă obsevăm bine, în mediul privat gradul de sindicalizare este sub 25%.

Rep.: Dacă este să faceți un bilanț al anului 2020, cum ar suna acesta pentru industria de apărare?

- Pentru industria de apărare, 2020 a fost un an mai organizat. Nu putem spune că a fost un an mai bun, dar un an mai organizat a fost. De ce? Faptul că sindicatele sunt unite în această alianță numită ASIAA care cuprinde tot ce înseamnă industrie de apărare, faptul că a fost un ministru care a înțeles foarte bine problematica noastră, Virgil Popescu, care, la fel ca și Mihai Tudose, a înțeles foarte bine industria de apărare și a ținut foarte aproape. Sumele de bani care s-au obținut pentru păstrarea speciali știlor, legăturile strânse între ministrul Virgil Popescu de la Economie și Nicolae Ciucă de la Apărare, toate acestea au sprijinit industria de apărare românească. Din punct de vedere al rezultatelor performante nu putem vorbi despre așa ceva și aici a contribuit și situația din SUA. Noi aveam societăți, ca de exemplu Mija, Cugir, Tohan, dar și altele care produceau pentru firme din SUA, numai că politica lui Traump a fost de încetare a achiziționării din partea estică și realizarea cât mai multor lucruri în SUA, ceea ce a însemnat o lovitură cruntă pentru noi și astfel am rămas într-un gol mare de contracte și comenzi, lucru pe care noi l-am sesizat la toate întâlnirile pe care le-am avut cu cei doi miniștri, Virgil Popescu și Nicolae Ciucă. Am spus că trebuie să ne concentrăm pe diversificarea produselor de tehnică militară care trebuie să se realizeze în țară sau dacă nu în contrapartidă, prin offset. De aici a plecat dorința noastră. Sunt și societăți care au avut un an mai bun. De exemplu Automecanica Moreni care a primit mașini foarte multe la reparat și a putut să-și rezolve problema anului 2020. În schimb Mija, o societate unde eram obișnuiți cu profit 100%, de data aceasta scârțâie. La fel Dragomireștiul, care printr-o conducere care a organizat și coordonat prost situația de acolo, mă refer la faptul că dacă ei ar fi fost preocupați de ceea ce a cerut ministrul Apărării, Nicolae Ciucă și mă refer la omologarea celor trei calibre de muniție ei puteau să fie la fel de bine, și cu profiturile la fel de mari, cum au fost înainte... Avem problema de la Uzina Mecanică Tohan, care de asemenea era în joc cu sistemul de rachete și uitați că anul 2020 nu a fost deloc fericit. În schimb, avem fabrica de pulberi și explozibil de la Făgăraș care a început să funcționeze. Avem UM Cugir care deși nu a mai avut contract cu SUA, a avut contract cu MAPN... Deci putem spune că 2020 a fost un an, pe medie, bun. Repet, o mare contribuție a avut-o ministrul Virgil Popescu prin politica pe care a dus-o vizavi de industria de apărare, nu s-a cramponat să răspundă la orice solicitare a sindicatelor, a avut un dialog permanent cu alianța și lucrul acesta a făcut să funcționăm.

Rep.: Ministrul Virgil Popescu este cel care s-a implicat și în salvarea COS Târgoviște!

- Virgil Popescu este un om care înțelege foarte bine industria. De aceea noi suntem destul de nemulțumiți dacă l-am pierde, ca ministru, pentru că a început un set de îmbunătățiri, prin investiții, în cadrul societăților din industria de apărare. Dacă veniți la Automecanica Moreni veți vedea schimbări majore atât ale halelor, cât și ale dotării, ceea ce arată că lucrurile funcționează.