07.01.2022 00:20

Pensionarii, revoltați de ideea privatizării sistemului medical

Pensionarii, revoltați de ideea privatizării sistemului medical
Galerie foto

*Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița, Gheorghe Popa, spune că singurul lucru care se vede în realitate este că se continuă practicile foștilor guvernanți

*Una dintre ele ar fi ideea de privatizare a spitalelor din țară, iar a doua amânarea creșterii valorii punctului de pensie

 

Ștefan Khalil


 

Vârstnicii se tem de privatizarea sistemului sanitar din România. În acest început de iarnă, prețul medicamentelor a crescut cu aproape 40%, clinicile private sunt din ce în ce mai scumpe, iar zvonul privatizării sistemului medical din țară a reapărut. Inițial, proiectul a fost anunțat în vara anului trecut de Guvernul PNL-USR-UDMR. Mai nou, și actuala guvernare vine cu astfel de propuneri, care stârnesc revolta, mai ales în rândul pensionarilor. Aceștia sunt nemulțumiți și de traiul de zi cu zi pe care vârstnicii îl înfruntă, iar privatizarea spitalelor ar însemna costuri  mari pentru tratamente, analizele nu vor mai fi gratuite și cei mai mulți pensionari nu vor mai avea cum să se trateze.

Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița, Gheorghe Popa a declarat că nici actuala guvernare nu se preocupă suficient de mult de viața cetățenilor din România, în special de cea a pensionarilor și singurul lucru care se vede în realitate este că se continuă practicile aduse de foștii guvernanți. Una dintre ele ar fi ideea de privatizare a spitalelor din țară, iar a doua amânarea creșterii valorii punctului de pensie. Gheorghe Popa a vorbit despre aceste două subiecte.

„Am observat că problemele care trebuiau rezolvate pentru cetățenii români, nu doar pentru pensionari, au fost stabilite înainte de a se face Guvernul, iar după ce au alcătuit Guvernul ne-am trezit cu alte probleme. Acum se aude că se vor privatiza spitalele și asistența medicală în general, același lucru îl urmărea și fostul Guvern. Ce vor face pensionarii în aceste situații? Medicamentele s-au scumpit foarte mult, iar analizele s-ar pute să nu mai fie gratuite.  Gradul de compensare la medicamente este între 20-30%, când acesta trebuia să  fie până la 90%. Se pare că și actualul Guvern, în privința sistemului medical, merge pe aceeași idee cu fostul Guvern, de a privatiza sistemul de sănătate. De asemenea, majorarea pensiilor cu 10% oferită de actualul Guvern nu a acoperit inflația anuală. Normal trebuia ca pensiile să fie mărite după ce creștea inflația, astfel încât să ofere șansa și vârstnicilor să se poată descurca. De asemenea, politicienii anunță că facturile la energie electrică și gaze se vor plafona. Dar lucrul acesta nu se vede, facturile au venit dublu și încă nu am trecut prin gerul iernii. Atunci ce ne vom mai face? Am avut speranțe în toate guvernele, dar se pare că toți se gândesc doar la binele lor, mai puțin al cetățenilor”, a precizat Gheorghe Popa, președintele pensionarilor din Dâmbovița.