02.04.2024 00:17

Pensionarii, în luptă cu... vechimea în muncă

Pensionarii, în luptă cu... vechimea în muncă
Galerie foto

La ultima ședință a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice, desfășurată recent, inspectorul șef, Marius Lixandru, a prezentat o serie de informații  privind obținerea dovezilor de vechime în muncă, eliberate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dâmbovița.

Potrivit declarațiilor făcute de inspectorul șef, vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă. Pentru cei care nu și-au ridicat încă aceste documente și au lucrat pe teritoriul județului Dâmbovița la unități private, este important de știut că, la data de 1 martie 2024, ITM Dâmbovița deținea încă un număr de 6490 de carnete de muncă neridicate. Acestea pot fi eliberate titularilor la solicitare, în momentul prezentării la ghișeele instituției, cu actul de identitate.

În cursul anului 2023, aproximativ 110 persoane au solicitat și au ridicat carnetul de muncă de la sediul ITM Dâmbovița.

„Este important de subliniat faptul că ITM Dâmbovița nu deține în arhivă documente necesare eliberării adeverințelor de vechime pentru perioade lucrate la unitățile de stat, indiferent de perioadă. Începând cu 01.01.2011, ridicarea acestor adeverințe pentru perioadele lucrate începând cu acel moment se face exclusiv de la angajatori sau de la deținătorii legali ai arhivelor acestora. În cazul încetării activității angajatorului, există obligația pentru deținătorii documentelor ori pentru succesorii în drepturi ai acestora, de a elibera adeverințe pe baza dovezilor pe care le dețin, dacă acestea se referă la drepturi care îl privesc pe solicitant conform prevederilor Legii nr. 16/1996 a Arhivelor Naționale”, a transmis inspectorul șef al ITM Dâmbovița, Marius Lixandru.

Ștefan Khalil