22.06.2017 00:16

Pensionarii dâmbovițeni cer mai multe bilete de tratament

Pensionarii dâmbovițeni cer mai multe bilete de tratament
Galerie foto

❚ Dacă anul trecut numărul acestora a fost de 5400, anul acesta s-au repartizat Casei de Pensii Dâmbovița doar 2400, lucru care îi nemulțumește pe vârstnicii care vor să se trateze și în stațiuni ❚ De altfel, o listă întreagă de probleme semnalate de pensionarii din județ va ajunge pe masa Consiliului Național al vârstnicilor la finalul acestei luni, solicitându-se rezolvarea lor

VIRGIL VOINESCU

 


 

Comitetul de Dialog Civic pe problemele vârstnicilor dâmbovițeni, întrunit în ședință de lucru în Sala Mihai Viteazul a Instituției Prefectului Dâmbovița ieri, 21 iunie, sub președinția prefectului Antonel Jîjîie, a analizat și a cerut Casei de Pensii Dâmbovița măsuri pentru suplimentarea numărului de bilete de tratament în stațiunile balneare, pe anul curent. Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice (CJPV) Dâmbovița, Gheorghe Popa, declara că numărul biletelor de tratament din acest an este insuficient, comparativ cu anul 2016, situația creând nemulțumire în rândul pensionarilor. „Există o nemulțumire în rândul membrilor organizațiilor și asociațiilor de pensionari. Anul trecut au existat circa 5400 de bilete de tratament în stațiuni, iar anul acesta numai 2400”, a spus președintele CJPV Dâmbovița. În cadrul discuțiilor, vârstnicii au solicitat explicații de la conducerea Casei Județene de Pensii Dâmbovița, Dorel Pantilin și Mariana Soare, și au cerut măsuri pentru a acoperi solicitările adresate de pensionari, cu precădere în perioada de vară-toamnă.

Tot ieri, membrilor CJPV Dâmbovița le-a fost prezentată, de către președintele Gheorghe Popa, lista de probleme ce va fi înaintată Consiliului Național al Vârstnicilor la finalul lunii iunie. O primă problemă ce va fi prezentată CNV vizează o modificare în Legea pensiilor referitoare la acordarea indemnizațiilor cu titlu de ajutor social în sumă lunară de 520 de lei și unele pensii pentru activitatea în muncă.

„Indemnizațiile sociale de sprijin sunt, desigur, necesare. Dar, din punctul nostru de vedere, trebuie realizată o ierarhizare corectă la acordare. Indemnizația este îndreptățită. Avem însă pensionari care în perioada activă au cotizat la sistemul de pensii 15-20 de ani și primesc pensie mai mică decât un asemenea ajutor sau indemnizație. De aceea credem noi că o propunere în sensul modificării trebuie să se realizeze”, a declarat președintele CJPV Dâmbovița.

Lista de probleme este una mai lungă și, între altele, mai privește aducerea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, decontarea biletelor de tren nefolosite, asigurarea de fonduri pentru asistența medicală, pentru medicamente compensate și gratuite. După creșterea punctului de pensie la 1000 de lei, începând cu 1 iulie, valoarea punctului de pensie calculată va fi de 36% din salariul mediu brut pe economie.