22.06.2015 00:17

Pe Valea Dâmboviței: producție de miere în loc de mere

Pe Valea Dâmboviței: producție de miere în loc de mere
Galerie foto

❚ De peste trei ani înregistrând pierderi cu producția de mere, din ce în ce mai mulți fermieri au pus economiile la bătaie și au achiziționat stupi ❚ Cei care își permit merg cu ambele ocupații în paralel, iar anul acesta, în timp ce recolta de mere se estimează abia la 30% din posibilitatea bazinului pomicol, producția de miere se anunță una foarte bună

VIOLETA STANCIU


Pentru că de trei ani merg mai mult în pierdere decât în câștig, unii pomicultori de pe Valea Dâmboviței au ales o alternativă care să le asigure totuși supraviețuirea, și anume s-au reorientat către apicultură. Aceasta începe să câștige tot mai mult teren în rândul pomicultorilor dâmbovițeni care practică în paralel cele două ocupații.

„Apicultura ia amploare în județul Dâmbovița și este un lucru bun că se dezvoltă. Este o alternativă la pomicultură. De exemplu, pe Valea Dâmboviței, nu avem producție de mere, dar vor ieși pe piață cu miere. Merg cu ambele ocupații în paralel. Sunt producători care au început să aibă 50-100 de stupi, ceea ce este un lucru îmbucurător de altfel. Anul acesta s-ar putea să fie mai profitabilă apicultura decât pomicultura”, a menționat Ion Oprea, directorul Camerei Agricole Dâmbovița și președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovița.

Anul acesta, specialiștii estimează o producție de mere abia la 30% din capacitatea bazinului pomicol de pe Valea Dâmboviței. Asta deoarece, în luna mai și primele două săptămâni din iunie, seceta și-a spus cuvântul: pomii sunt în suferință, merele nu au crescut, iar temperaturile ridicate din această perioadă au favorizat înmulțirea dăunătorilor.