16.04.2014 08:18

Pe legislația muncii: sindicatele cer, puterea promite

Pe legislația muncii: sindicatele cer, puterea promite
Galerie foto

❚ Din Dâmbovița, sindicaliștii spun că sunt într-un permanent dialog cu Ministerele Muncii, Finanțelor și de Dialog Social, însă între timp, o treime din salariații români au ajuns să nu mai aibă nici Contract colectiv de muncă ❚ S-au făcut doar câteva reparații minore salariale și la pensii, dar rezolvările tuturor punctelor indicate de sindicate se lasă așteptate ❚ Legislația muncii cuprinde 5 mari legi și anume: Legea Sindicatelor, Legea Patronatelor, Legea Conflictelor de muncă, Legea Contractelor de muncă și Legea Dialogului Social, și dintre toate acestea doar Comisia Economico-Socială a început să funcționeze

 

VIRGIL VOINESCU


 

Marile confederații sindicale naționale caută în continuare, prin dialog permanent cu reprezentanții ministerelor Muncii și Finanțelor, dar și cu ministrul delegat pentru Dialog Social, soluții pentru a corecta legislația muncii amputată de fostul Guvern Boc. Potrivit vicepreședintelui Confederației Naționale Sindicale „Meridian”, Ion Oproiu, legislația muncii a fost modificată după bunul plac al clientelei politice PDL:

„Întregul pachet de legi a fost amețit total de fostul Executiv Boc pentru a face pe plac clientelei politice care roia în jurul celor ce formau fostul Executiv al democrat-liberalilor. Legislația muncii, așa cum a fost modificată, are prevederi înrobitoare pentru salariat, îngrădește drepturi fundamentale, lucru care mai degrabă transformă salariatul în sclav. Este o legislație complet în interesul patronilor, ceea ce nu se întâmplă în alte țări europene”, a declarat viceliderul CNS „Meridian”.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

CNS „Meridian”: Sindicatele au pus și pun accent pe dialogul social

Ion Oproiu a menționat că, în perioada care s-a scurs de la instalarea actualului guvern, confederațiile sindicale au avut întâlniri pentru modificarea legislației muncii, pentru punerea ei în acord cu ceea ce există în prezent în țările europene.

„Nu mai vorbim de faptul că încă înainte de alegeri au existat înțelegeri în direcția aducerii legislației muncii la standardul celor europene. Dar, din păcate, situația internă, disensiunile din sânul Uniunii (USL), la care de multe ori s-au adăugat și dispute între Palate, au făcut imposibilă modificarea. Putem spune că tot ce s-a reușit au fost câteva reparații de natură salarială și la pensii. Pe legislația muncii însă nu s-au făcut progrese, deși ele sunt așteptate. Ea a rămas undeva, uitată”.

Sindicalele s-au cantonat în acest interval pe dialog, fiind conștiente de situația existentă.

„S-au manifestat așa în cadrul unui program de măsuri sindicale care a pus pe prim plan dialogul social. Și noi, Confederația Sindicală «Meridian», dar și Sindicatul Funcționarilor Publici, avem planificată o întâlnire de dialog, în plan local, după sărbătorile Pascale. Vom cere întrunirea unei comisii lărgite de Dialog Social, la care să invităm și parlamentarii dâmbovițeni. Subiectul va fi legat de salarizarea în administrația publică și legislație. Vrem să atragem atenția că salariul din administrația publică, după 1 iunie, va fi mai mic decât salariul minim pe economie. Nu există o concordanță între salariul minim pe economie și salariul din administrația publică”, a mai semnalat Ion Oproiu.

 

CNS „Cartel Alfa”: „Noi continuăm să discutăm”

Și secretarul general al Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa” Dâmbovița, Gheorghe Dincă, arată că legislația muncii s-a axat până acum pe „discuții permanente cu cei de la putere”.

„Promisiuni sunt multe, insistențele sunt mari, rezolvările încă sunt în așteptare. Codul Muncii nu s-a modificat. Din Legea Dialogului Social s-a extras problema cu comisiile de dialog social. Deci Consiliul Economico-Social se pare că începe să funcționeze. Dar dacă acesta funcționează, nu înseamnă că s-a modificat și Legea Dialogului Social (Legea 62). Confederațiile sindicale naționale cer în continuare modificarea legislației muncii. Discuțiile se poartă de foarte multă vreme. Legea Dialogului Social cuprinde de pe vremea fostului Guvern Boc cinci legi: Legea Sindicatelor, Legea Patronatelor, Legea Conflictelor de muncă, Legea Contractelor de muncă și Legea Dialogului Social. Dintre toate acestea, Comisia Economico-Socială ar începe să funcționeze cu reprezentanți ai patronatelor, ai sindicatelor și guvernanți”, a declarat Gheorghe Dincă.

„Acum așteptăm să fie respectate promisiunile de modificare a întregii legislații de muncă. Sindicatele au și indicat punctele care trebuie modificate. (...) Noi continuăm să discutăm subiectul cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor pentru a rezolva situația. Modificarea este absolut necesară”, a mai spus secretarul general al „Cartel Alfa”.