24.01.2016 23:21

Patru comune, zone roșii la infracțiuni silvice

Patru comune, zone roșii la infracțiuni silvice
Galerie foto

❚ Aceste patru localități par să fi devenit raiul hoților de lemne, unde personalul silvic și infractorii se... monitorizează reciproc 24 ore din 24 ❚ Dacă până anii trecuți Pătroaia era și ea pe lista localităților care deveniseră pericol la delicte silvice, acum ei i-a luat locul comuna Șelaru ❚ Directorul Direcției Silvice a ținut să mulțumească public polițiștilor și jandarmilor, cu ajutorul cărora s-a reușit diminuarea furturilor și ținerea sub control a fenomenului infracțional cu sute de controale, amenzi și consfiscări de material lemnos obținut ilegal

VIOLETA STANCIU

 


 

Ludești, I.L. Caragiale, Ocnița, Șelaru acestea sunt zonele din județ pe care directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda, le-a catalogat recent ca fiind cele mai periculoase din punct de vedere al delictelor silvice înregistrate. Dacă la Pătroaia s-au mai liniștit lucrurile, în sensul că au scăzut furturile de material lemnos, mai nou localitatea Șelaru a devenit „raiul” hoților de lemne. Îmbucurător este faptul că fenomenul este ținut sub control, însă directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda, recunoaște că fără ajutorul necondiționat al Poliției și Jandarmeriei nu s-ar fi putut face acest lucru.

Colaborare foarte bună cu Poliția și Jandarmeria

„Țin să mulțumesc Poliției și Jandarmeriei și tuturor structurilor care, la un simplu telefon la 112, sunt prezente alături de personalul silvic. Ludești, I.L. Caragiale, Ocnița sunt zonele cele mai periculoase pe linia delictelor silvice. Văd că nu mai sunt probleme la Pătroaia. În ultimii 15 ani, eu nu am auzit să fie probleme la Șeleru. Acum sunt probleme și acolo unde personalul nostru stătea 24 h din 24 h, în două puncte, dar mai mult stăteau ei să ne monitorizeze pe noi. Problema este că nu poți să stai permanent. Un pădurar are 400 ha, vă dați seama că în zona de câmpie dispersia este foarte mare și nu poate să stea într-un singur punct, dar cu sprijinul Poliției și al Jandarmeriei, am pus ordine și acolo. La tăieri am avut 686 m.c. material lemnos confiscat, din care 75% cu Poliția. Au fost 340 de acte contravenționale, din care 200 cu Poliția și 14 acte de infracțiune, din care 9 cu Poliția. Volumul tăiat în delict a fost de 1790 m.c., ceea ce înseamnă 0,02 m.c./ha, respectiv 1310 m.c. în fond forestier de stat și 490 m.c. în fond forestier privat. S-au aplicat amenzi de 406.000 lei, din care 57.000 lei cu Poliția, pentru că nu putem să oprim, la control circulație material lemnos, decât dacă suntem însoțiți de cineva de la Poliție sau Jandarmerie, cărora le mulțumesc pentru sprijinul necondiționat acordat personalului silvic”, a explicat recent directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda.