18.03.2019 00:21

Paștele Cailor, sărbătoare unică la Târgoviște

Paștele Cailor, sărbătoare unică la Târgoviște
Galerie foto

* După slujba religioasă, oficiată la Biserica „Sfântul Nifon”, a avut loc „Parada Cailor” și s-au desfășurat întreceri hipice * La eveniment a participat și primarul Municipiului Târgoviște, jr. Daniel Cristian Stan

 

A.V.

 


 

Primăria Târgoviște și Asociația „Zaedno” a bulgarilor din Târgoviște au organizat, și în acest an, sărbătoarea „Paștele Cailor” - Konski Velikden, a comunității bulgare din municipiu. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 16 martie a.c., în cartierul Matei Voievod din Târgoviște. La eveniment a participat și primarul Municipiului Târgoviște, jr. Daniel Cristian Stan, care, ca de fiecare dată, este alături de comunitatea bulgară din cartierul Matei Voievod respectând tradițiile și sărbătorile specifice. După slujba religioasă, oficiată la Biserica „Sfântul Nifon”, a avut loc „Parada Cailor” și s-au desfășurat întreceri hipice, evenimentul fiind încheiat cu un spectacol folcloric românesc și al minorităților naționale și cu un spectacol de teatru pentru copii realizat de Teatrul „Tony Bulandra” la Sala Matei-Voievod din Târgoviște.

„Tudorița, reper important în peisajul cultural dâmbovițean”

„Am avut onoarea de a participa la un eveniment unic în România, organizat de către bulgarii târgovișteni. «Tudorița» sau «Paștele Cailor» oferă, an de an, un spectacol al muzicii, dansului și portului tradițional, reprezentând în același timp și o sărbătoare a vestirii primăverii și a începutului muncilor agricole. Femeile coc pentru această ocazie un aluat special, pe care îl taie în forma unor figurine ecvestre («konceta») ce urmează să fie sfințite în timpul slujbei. La ieșirea din biserică preotul sfințește grădinarul și calul. Grădinarul rupe konceta în două părți egale, jumătate mănâncă el, jumătate o dă calului, tovarăș de nădejde la greu. Doresc să felicit comunitatea bulgară din Târgoviște pentru modul în care știe să-și păstreze și să-și perpetueze tradițiile, repere importante în peisajul cultural dâmbovițean și nu numai”, a declarant primarul Daniel Cristian Stan. „Paștele Cailor”, obicei al comunității bulgare din Târgoviște, este unic în România și se desfășoară în prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor. „Paștele Cailor” sau „Tudorița” marchează ziua în care grădinarul bulgar și calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică și primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoși în anul care urmează.