23.02.2018 00:21

Paștele Cailor, eveniment unic

Paștele Cailor, eveniment unic
Galerie foto

❚ Această sărbătoare a comunității bulgare marchează pregătirile pentru începerea muncilor agricole ❚ Ca în fiecare an, va avea loc o paradă a celor mai frumoși cai din cartierul Matei Voievod, dar și concursuri și spectacole de muzică, dans și teatru pentru copii ❚ Și gospodinele își vor demontra măiestria, pregâtind figurine din aluat de cozonac, care vor fi sfințite la biserică, iar după aceea gospodarii le împart în mod egal cu caii lor, în semn de prețuire

 

ANA MARIA POPESCU

 


 

Comunitatea bulgară din municipiul Târgoviște sărbătorește sâmbătă, 24 februarie, un obicei vechi de sute de ani, Tudorița sau Paștele Cailor. „Konski Veligden” sau Paștele Cailor are loc în prima sâmbătă din Postul Paștelui și este considerată o sărbătoare a primăverii care marchează pregătirile pentru începerea muncilor agricole. Cu această ocazie, gospodinele din comunitatea bulgară pregătesc niște figurine din aluat de cozonac, pe care le sfințesc la biserică, iar după aceea gospodarii le împart în mod egal cu caii lor, în semn de prețuire pentru sprijinul și loialitatea acestor animale. Și anul acesta va avea loc o paradă a celor mai frumoși cai din cartierul Matei Voievod, dar și concursuri și spectacole de muzică, dans și teatru pentru copii și nu numai.

Tudorița, sărbătoare mare a comunității bulgare

 „Tudorița sau Paștele Cailor este o sărbătoare a comunității bulgare din municipiul Târgoviște. Tudorița reprezintă un obicei unic, un obicei foarte frumos, comunitatea bulgarilor din Târgoviște duce mai departe o moștenire culturală extraordinară. Tudorița sau Paștele Cailor reprezintă o sărbătoare a portului popular, o sărbătoare a dansului tradițional, reprezintă de asemenea un bun prilej de a gusta tradiționalele plăcinte sârbești și un prilej de a sărbătorii tradiția în adevăratul sens al cuvântului. Eu consider că nu există comunitate în municipiul Târgoviște care să-și fi păstrat atât de bine și de nealterat tradițiile și acesta este un lucru extraodinar. Mă bucur că și administrația publică locală poate să fie alături de această comunitate importantă, de această comunitate de oameni harnici, o comunitate care face cinste municipiului Târgoviște”, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan.

Sărbătoarea unui nou început

„Comunitățile bulgărești, ca și cele românești, de altfel, sărbătoresc un nou început. Este o sărbătoare creștină, pentru că toți creștinii când încep un lucru îl sfințesc în fața lui Dumnezeu, străbunii noștri, când a venit fiecare an agricol, au considerat un nou început și pentru asta și-au sfințit toate semințele pe care le aveau, să le elibereze de duhuri rele, de boli, după care le plantau ca să fie recolta prosperă. Cel mai important lucru de care se ajuta era calul și atunci îl duceau întotdeauna de ziua lui Toader la biserică să-l sfințească pentru prosperitate și să fie sănătos tot anul. În această zi, gospodina pregătește o mică figurină, numită koncetă, pe care o sfințește în biserică, iar gospodarul o rupe în două și o împarte cu calul său, ca semn de prețuire pentru cal. Social, îl aducea pe același nivel cu el. Tradiția s-a perpetuat, am putut să o păstrăm mai greu în perioada comuniștilor, dar după Revoluție am reluat tradiția”, a declarat Marian Costache, președinte Asociația Zaedno, a bulgarilor din Cartierul Matei Voievod.