29.09.2017 00:18

Parlamentari dâmbovițeni lucrează la legile Justiției

Parlamentari dâmbovițeni lucrează la legile Justiției
Galerie foto

❚ Rolul Comisiei în cauză este acela de a corela conținutul actelor legislative din domeniul justiției cu deciziile Curții Constituționale, dar și cu rapoartele Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Greco

ANA MARIA POPESCU


Doi parlamentari social democrați membrii în Comisia specială privind sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției! În următoarele 150 de zile senatorul Adrian Țuțuianu și deputatul Claudia Gilia vor pune umărul la „perfectarea” conținutului legislativ al Codului Civil, Codului Penal, Codul de Procedură Civilă și Codul de Procedură Penală. Comisia are 23 de membrii, printre care, pe lângă cei doi parlamentari de Dâmbovița, se numără și Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Cătălin Predoiu și Alina Gorghiu. La momentul actual toți deputații și senatorii nominalizați pentru această Comisie au statutul de membrii, urmând ca la prima ședință să se aleagă și biroul de conducere, respectiv președinte, vicepreședinte, secretar. Rolul Comisiei în cauză este acela de a corela conținutul actelor legislative din domeniul justiției cu deciziile Curții Constituționale, dar și cu rapoartele Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Greco. Comisia este formată din 11 parlamentari PSD, 5 parlamentari PNL, 1 parlamentar ALDE, 2 parlamentari USR, 2 de la UDMR, 1 parlamentar PMP și 1 parlamentar de la minorități.

„În cadrul plenului ședinței comune a Camerei Deputaților și Senatului s-a aprobat o hotărâre privind înființarea unei Comisii speciale comune a celor două Camere privind sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției. Din această Comisie fac parte 23 de membrii care sunt juriști și, ca o mențiune specială, din această Comisie vor face parte doi parlamentari din județul Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu, președintele Organizației și, subsemnata, deputat Claudia Gilia. Această Comisie are la dispoziție un termen de 150 de zile în care va elabora propuneri legislative privind punerea de acord a modificărilor intervenite în ceea ce privește Codul Civil, Codul Penal, Codul de Procedură Civilă și Codul de Procedură Penală, după data adoptării lor și până în prezent, precum și modificarea prevederilor legale constatate ca fiind neconstituționale și punerea lor în acord cu deciziile Curții Constituționale, cu rapoartele Comisiei de la Veneția, cu rapoartele Comisiei Greco. Este cu adevărat necesar ca această Comisie să-și îndeplinească atribuțiile pentru care a fost înființată pentru că sunt foarte multe articole din Coduri care nu sunt în corespondență cu dispozițiile Constituției. La această Comisie vom avea toate documentele în față și vom vedea exact ceea ce trebuie modificat pentru ca să nu funcționăm după articole care sunt declarate de neconstituționale de Curtea Constituțională. Este de altfel un atribut al Parlamentului, de punere în acord a dispozițiilor din deciziile Curții Constituționale. Comisia are 23 de membrii desemnați conform configurației politice. Comisia abia s-a constituit, urmează să ne întâlnim și să se aleagă un birou de conducere”, a declarat Claudia Gilia, deputat PSD de Dâmbovița.