06.12.2016 00:18

Parc Industrial, în planurile administrației de la Fieni

Parc Industrial, în planurile administrației de la Fieni
Galerie foto

❚ „Orașul supraviețuiește datorită fabricii de ciment”, a declarat primarul orașului, Iulian Tătulescu ❚ Domnia sa a identificat deja spațiul necesar în halele părăsite ale fostei fabrici de becuri, intrată acum în insolvență și cu datorii la administrația locală de aproape 1,5 milioane de euro

Interviu cu ing. Iulian Tătulescu, primarul orașului Fieni

VIOLETA STANCIU


Rep.: Câți locuitori mai are orașul Fieni în momentul de față?

- Ultimul recensământ al populației, din 2010, ne-a arătat că avem un număr de circa 6700 de locuitori.

Rep.: Fabrica de ciment din localitate este principalul angajator din Fieni?

- Orașul supraviețuiește datorită fabricii de ciment. Romcif, de câțiva ani, a externalizat unele servicii, dar în cadrul fabricii (inclusiv cu cele externalizate) cred că sunt circa 400 – 500 de locuri de muncă.

Rep.: Sunt semnale de noi investitori care să vină să creeze locuri de muncă la Fieni?

- Eu mi-am propus, ca și ofertă electorală în campanie, să creez un parc industrial la Fieni. Mi-am luat acest angajament pe care vreau să-l duc la îndeplinire. În acest sens, în urmă cu două luni, consilierul meu personal a avut o discuție cu managerul fabricii de becuri, pentru că acolo sunt foarte multe spații părăsite pe care am putea să le transformăm într-un parc industrial. Fabrica aceasta are datorii foarte mari la noi, aproape 1,5 milioane de euro... Problema este că au intrat în insolvență. Și insolvența este o problemă care ține tot de administrația publică locală, de ce i-am lăsat să intre în insolvență când sunt atâtea etape pe care trebuie să le parcurgi înainte? A trecut 1-3 luni, la 31 martie nu ți-ai plătit impozitele, te notific, după aceea îți fac executare silită și îți pun sechestru pe bunuri, nu te las să ajungi la insolvență... Spre exemplu, Primăria Fieni are de recuperat, la momentul acesta, peste 100 de miliarde de lei vechi, deci aproape 2 milioane de euro de la firme care au ajuns în insolvență. Întrebarea care se pune este de ce le-am lăsat să ajungă la insolvență? Chiar mi-am propus să fac un audit pe ceea ce înseamnă taxe și impozite, după ce am făcut auditul pe contracte de concesiuni și închiriere. Deci, credeți-mă, la modul cel mai serios că, în perioada scurtă de timp, ca primar, de numai șase luni, am învățat foarte multe lucruri și pot să vă spun că toate acestea depind de administrația publică locală. Ca să ne înțelegem, nu trebuie să mai dăm vina pe nu știu cine și nu știu ce... toate depind de noi, de modul cum știm să gestionăm lucrurile și cât suntem de corecți.

Rep.: Ați reușit să inventariați toate problemele din primărie?

- În șase luni am făcut foarte multe lucruri. În primul rând trebuie să cunoști personalul, să vezi cam ce- și dorește, să-l lași să-și spună punctul de vedere. La Primăria Fieni sunt profesioniști.

Rep.: Personalul din primărie este suficient?

- Avem probleme la urbanism, la mediu... De asemenea, avem deficit și pe taxe și impozite... Din punctul meu de vedere, la taxe și impozite, este punctul cel mai important într-o primărie ca să nu-l lași pe omul acela (n.n. firma) să ajungă prea departe, respectiv în insolvență și să nu mai ai control asupra lui...