13.01.2022 00:20

Pandemie sau endemie: aceasta este întrebarea (II)

Pandemie sau endemie: aceasta este întrebarea (II)
Galerie foto

Dar să revenim la noii parametri. Avem virusul endemic, avem vaccinul. Ce facem? Lumea continuă să fie vulnerabilă și poate să se îmbolnăvească, chiar dacă și forme usoare. Se va merge în direcția unor pașapoarte de sănătate individuale? Dacă analizăm, avem deja un început în această direcție cu certificatul COVID. Se vor insera tot mai multe date în acest certificat la purtător ? Cine va avea acces la aceste date medicale sau cine va avea dreptul să îți controleze certificatul de sănătate ? Iar dacă se descoperă ceva, ce măsuri se pot lua ?

Este o discuție nouă care se deschide acum, iar impactul este enorm. Cum se va restructura societatea cu astfel de reguli noi? Ce mai înseamnă dreptul la mișcare liberă al cetățenilor? Vă puteți imagina cum vor reacționa mișcările anti-vaccin și cum – oportunistic – unele partide politice naționale se vor repoziționa?

Este nevoie de o gândire strategică adaptată realității pe care o trăim, că ne place sau nu. Imperativ este să avem o coordonare europeană. Uniunea Europeană, prin experiența sa în materie de multilateralism, poate să preia și un rol de lider mondial. Doar prin abordare globală putem să ajungem la cea mai bune soluții societale pentru Europa, dar și pentru alte continente, Africa de exemplu.

Este momentul cel mai favorabil de a intra profund în acest dosar printr-o abordare inclusivă, cu statele membre, dar și cu sectorul de afaceri și societatea civilă.

 

Dan Luca