12.01.2022 00:20

Pandemie sau endemie: aceasta este întrebarea (I)

Pandemie sau endemie: aceasta este întrebarea (I)
Galerie foto

Anul 2022 a început și ne imaginăm deja cum va arăta cel de-al treilea an de criză pandemică. Puțini mai cred în faptul că vom scapa în câteva luni de virusul Corona și atunci încercăm să abordăm situația dintr-o altă perspectivă. Numeroși virologi estimează de la apariția Omicron că virusul va deveni endemic. Asta înseamnă că va trebui să trăim cu el.

Dar ce este nou? O boală care își face apariția regulat într-o regiune anume este calificată drept endemică. În cazul endemiei numărul îmbolnăvirilor rămâne relativ constant de-a lungul timpului. Deja în mai 2020 Organizația Mondială a Sănătății a estimat că coronavirusul va deveni un virus endemic. Variantele Delta și Omicron au arătat de atunci cât de adaptabil este virusul, asemănător cu gripa. Aceasta înseamnă că trebuie să învățăm să trăim cu el. El nu va mai dispărea.

Chiar putem trece ușor peste debrănduirea Corona și să acționăm normal când suntem confruntați cu acest virus? Vă imaginați un scenariu în care să mergi la birou fiind infectat cu Corona ? Dar atunci, veți zice, de ce să ne mai testăm, dacă oricum nu contează….

În plus mai apare și dimensiune vaccinului și a vaccinării. Ce rol are vaccinul? S-a demonstrat clar că vaccinul ajută, minimalizează impactul virusului asupra corpului omenesc. Știința își va zice cuvântul în evoluția vaccinului, a numărului de doze necesare, a frecvenței și a eficienței.

(va urma)

 

 

Dan Luca