31.03.2020 18:25

Pacienți pozitivi COVID-19, la Spitalul din Târgoviște

Pacienți pozitivi COVID-19, la Spitalul din Târgoviște
Galerie foto

 

*„La momentul acesta am pătruns cu pacienții suspecți, potențiali pozitivi, în curtea Spitalului Județean, e adevărat într-un pavilion separat”

*„Avem 12 locuri pentru suspecți și internați patru la momentul acesta. Ca atare ne aflăm la limita posibilităților de internare a suspecților și a pacienților pozitivi” 

 

 

Violeta Stanciu


 

Pacienți suspecți de coronavirus, dar și pacienți pozitivi COVID-19 sunt internați la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște (SJUT), secția de la Dealu Mare! Forțați de împrejurări, din cauza faptului că secția exterioară de Boli Infecțioase nu dispune, la toate saloanele, de  toalete separate, condiție obligatorie pentru internarea suspecților de COVID-19, conducerea SJUT a fost nevoită să amenajeze rapid și 12 locuri, dintre care patru sunt deja ocupate, și în clădirea Pneumologiei din incinta Spitalului Județean,  pentru cazarea acestor oameni. Potrivit managerului Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, dr. Claudiu Dumitrescu, la momentul acesta unitatea spitalicească dispune de un pavilion de Terapie Intensivă destinat exclusiv pacienților cu COVID-19, cu șase paturi de terapie intensivă, ventilatoare și toate dotările necesare. Acest pavilion a fost creat pentru protejarea pacienților și Secției ATI, acolo unde sunt 15 paturi, dotate și ele cu ventilatoare, pentru tratarea bolnavilor cu alte afecțiuni și care nu sunt infectați cu noul coronavirus.

 

„Prin ordin de ministru, fiecărui pacient, indiferent dacă este testat sau nu, sau dacă este pozitiv sau nu, trebuie să îi fie asigurată asistența medicală normală, în funcție de urgența și patologia pe care o are. Trebuie să facem eforturi disperate pentru ca pacienții suspecți sau pozitivi să nu intre pe orice secție, oriunde, oricând, în spital, pentru a proteja ceilalți pacienți. În situația contrară riscăm ca întreg Spitalul Județean să fie contaminat, iar Suceava poate să fie chiar mai puțin decât se poate întâmpla. Vă rog să atrageți atenția public ca implicarea la nivelul celorlalte secții să fie maximă. Să terminăm cu gargara politică a unor primari, pentru că nu își mai are rostul și nu stăm de campanie electorală pe viața unor oameni. Este esențial acest lucru.

La nivelul SJUT noi avem pacienți suspecți și pozitivi internați la Secția Boli Infecțioase, dar de mare nevoie, într-o noapte, s-a luat măsura, în afara planului inițial, să internăm suspecți și în clădirea Pneumologiei. Noi la momentul acesta am pătruns cu pacienții suspecți, potențiali pozitivi, în curtea Spitalului Județean, e adevărat într-un pavilion separat. Avem 12 locuri pentru suspecți și internați patru la momentul acesta. Ca atare ne aflăm la limita posibilităților de internare a suspecților și a pacienților pozitivi.

De fapt, ca să precizez un lucru important, pacienții suspecți sunt mai greu de internat pentru că ei până la pozitivare sau negativare trebuie ținuți separat, fiecare singur într-un salon și obligatoriu cu toaletă. Vă dați seama că la nivelul spitalelor din România saloane cu toaletă proprie sunt foarte puține. Noi la Secția de Boli Infecțioase am declarat inițial că avem 74 de locuri, iar numărul de internați este mult mai mic, dar gândiți-vă că avem doar 12 saloane la nivelul secției cu toaletă proprie și ca atare doar 12 suspecți. Ca atare posibilitățile de internare se reduc substanțial în momentul în care avem suspecți. Deci pacienți pozitivi putem să internăm mai mulți, pentru că ei pot fi comasați, nemaifiind pe posibilitatea contaminării de la un om la altul”, a declarat dr. Claudiu Dumitrescu, managerul SJUT, în cadrul unei conferințe de presă online.