06.02.2019 00:17

"Oscilația euro, o situație îngrijorătoare"


Galerie foto

* „Cred că toate aceste lucruri, dacă nu sunt stopate cât mai în fașă, s-ar putea să aibă efecte nu doar în primele două luni ale anului 2019, ci chiar puțin mai departe și nu e de dorit, cu atât mai mult cu cât revin la faptul că avem doi ani electorali plini”, a comentat președintele ALDE Dâmbovița, ec. Ionel Petre

 

Violeta Stanciu


BNR a stabilit marți, 5 februarie 2019, ca un 1 EURO să coste 4,75571 lei, în timp ce un dolar să valoreze 4,1520 lei! Pe data de 25 ianuarie 2019, euro a atins cel mai ridicat nivel din istorie în fața leului, respectiv 4,7648 lei. Moneda europeană a început să crească într-un ritm amețitor după Crăciun, iar deprecierea leului va fi plătită scump de fiecare cetățean, pentru că se anunță creșteri ale prețurilor la mai multe produse și servicii, inclusiv la alimente. Situația este cu atât mai gravă cu cât marfa din magazinele noastre provine, în mare parte, din import. Toate aceste lucruri au început să provoace deja frisoane politicienilor, care trebuie să explice cetățenilor „furia” scumpirilor generate de creșterea cursului de schimb leu - euro, care se pare că nu mai poate fi stăpânit. Subiectul a fost analizat recent și de către președintele ALDE Dâmbovița, ec. Petre Ionel. „Avem o situație cel puțin alarmantă în ceea ce privește oscilația euro. Vă spun, în calitate de economist, că circumstanțe atenuante ar fi doar în condițiile în care, se întâmplă aproape anual ca, după sărbătorile de iarnă atunci când nu neapărat consumatorii finali sau consumatorii casnici investesc ce au de investit, cumpără ce au de cumpărat, ci și societățile încearcă să facă achiziții majore în ultima lună, în decembrie, (alături de alte cheltuieli, impozit pe profit...) urmând ca ele să fie plătite în lunile următoare, respectiv în ianuarie și februarie. Însă, în acest moment, cred că s-a dus un pic cam sus cursul și ar trebui ca BNR să termine cu acest du-te - vino, cu acest schimb de replici cu Parlamentul. Ar trebui să se supună voinței poporului, să meargă să justifice și eventual să găsească și o soluție în acest echilibru al cursului euro. Mai pe scurt, vă spun clar că, ori de câte ori este cazul, BNR ar trebui să intervină prin infuzia de lichidități în piață și automat să țină euro sub control pentru că această instabilitate majoră ne afectează în primul rând pe noi, pe toți cetățenii, și pe urmă vorbim și de instituții sau de marii investitori ai țării, care oricum nu sunt de neglijat. Bineînțeles că aici avem efectele pe care le știm cu toții, creșteri spectaculose de prețuri, instabilitate la schimbul valutar, instabilitate pe producție, pentru că sunt oameni care vor să se împrumute și nu au de unde. Cred că toate aceste lucruri dacă nu sunt stopate cât mai în fașă s-ar putea să aibă efecte nu doar în primele două luni ale anului 2019, ci chiar puțin mai departe, și nu e de dorit, cu atât mai mult cu cât revin la faptul că avem doi ani electorali plini”, a comentat președintele ALDE Dâmbovița, ec. Ionel Petre.

„Are și Guvernul vina lui... prin politica dusă, prin politica de investiții, prin politica de importuri și exporturi”

Acesta recunoaște că și Guvernul, prin politicile promovate sau nepromovate, are partea lui de vină în ceea ce privește creșterea alarmantă a cursului valutar. „Are și Guvernul vina lui... prin politica dusă, prin politica de investiții, prin politica de importuri și exporturi. Nu am susținut și nu susțin niciodată faptul că Guvernul nu ar avea o vină, însă acest mic joc al cursului folosit, în momentul acesta, politic, de către Opoziție și al ROBOR-ului, influența este mică. Influența este majoră, de-a lungul timpului, pe politica dusă și în primul rând pe politica de investiții pentru că până la urmă statul este cel mai mare investitor. Dacă nu investești tu, stat, nu trebuie să aștepți să-ți investească corporațiile”, a completat Petre Ionel. În continuare, acesta a ținut să sublinieze că „sunt bani și pentru investiții, și pentru salarii, și pentru sănătate, numai că ar trebui să-i gestionăm un pic mai atent”, a declarat ec. Ionel Petre, președintele ALDE Dâmbovița.