21.08.2019 00:17

Orizont în ceață

Orizont în ceață
Galerie foto

George Coandă


 

Se apropie, cu fiecare zi ce trece, scrutinul prezidențial. Iar până la celelalte alegeri  - locale și parlamentare – mai este un an de străbătut. Pentru alegătorii români de rând, adică electorii, ca să folosesc un limbaj elevat, orizontul electoral este acoperit de o ceață groasă, a neîncrederii și a speranțelor și iluziilor pierdute. Și n-ar fi pentru prima oară în cei treizeci de ani de democrație capitalistă.

Însă de data aceasta parcă incertitudinea care-i cuprinde pe electori este sufocantă. Iar voturile trimise în urne, la toate cele trei momente electorale, vor fi câte vor fi –mai ales că nu știm câți mai locuim în această țară (și înlăuntrul ei și în diaspora) – și la voia întâmplării. S-ar putea ca herr Klaus Iohannis să fie reales în virtutea inerției, iar un oarecare partid, ori coaliție de partide să-și adjudece victoria pe un vot indus de o anumită ofensivă propagandistică manipulatoare pe social media.

Ceea ce va fi să fie ceva necloncudent.  Nu mă încumet acum să fac vreo predicție, încă este prea devreme. Dar dacă este să fac vreuna  de fond, aș spune că absolut nicun partid, nu reprezintă o garanție certă că țara, în viitorul apropiat, va fi scoasă la limanul, dacă nu la cel al readucerii pe linia de plutire. Nici acest USR, apărut ca Făt-Frumos din spuma mării, sunt convins că nu va fi în stare, conform promițătoarei denumiri să… salveze România. Este o făcătură. Treizeci de ani au fost în mod criminal irosiți.

Și te întrebi cât a mai rămas de jefuit. Că, după zisa unui amic hâtru, de două mii de ani este tâlhărit acest pământ al românilor și tot mai este ceva de tâlhărit iar din „zestrea lui  Ceaușescu” s-a furat  în vrac, și de loturi băștinașe, și de cei de peste fruntarii. Că dacă n-ar fi fost n-am fi fost,  n-am fi avut ce povesti acum. Așadar, orizontul  politic al patriei este învăluit într-o ceață groasă. Și nu se aude nici-o sirenă de salvare.