25.05.2015 00:19

Organizația Dâmbovița a marcat 140 de ani de la înființarea PNL

Organizația Dâmbovița a marcat 140 de ani de la înființarea PNL
Galerie foto

❚ Sărbătoarea a debutat cu simpozionul „Ion Ghica – membru fondator al PNL”, ce a fost găzduit de Liceul Teoretic din Răcari, locul potrivit pentru evocarea vieții acestei personalități marcante a secolului XIX, academician, diplomat, matematician, mare om politic, pedagog, primministru al României și președinte al Academiei Române ❚ Marii absenți de la eveniment au fost chiar copreședinții PNL Dâmbovița, Iulian Vladu și Ludovic Orban ❚ În schimb, a onorat invitația Dinu Zamfirescu, unul dintre cei 12 membri refondatori ai PNL, care le-a vorbit celor prezenți despre istoria celui mai vechi partid din România

ANA MARIA POPESCU


Timp de o săptămână, liberalii din toate colțurile țării au organizat mai multe evenimente care au avut ca scop celebrarea a 140 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal. Nici liberalii dâmbovițeni nu s-au lăsat mai prejos și au marcat acest eveniment important din viața partidului, organizând în județ o serie de manifestări culturalistorice menite să scoată în evidență însemnătatea și evoluția partidului de-a lungul istoriei politice a țării, dar și rolul PNL în modernizarea României.

 

Interes scăzut chiar din partea liberalilor

În Dâmbovița, sărbătoarea a debutat cu simpozionul „Ion Ghica – membru fondator al PNL”, ce a fost găzduit de Liceul Teoretic „Ion Ghica” din Răcari, locul cel mai potrivit pentru evocarea vieții acestei personalități marcante a secolului XIX, academician, diplomat, matematician, mare om politic, pedagog, prim-ministru al României și președinte al Academiei Române.

La manifestare au participat elevi și profesori ai liceului răcărean, locuitori ai orașului, membrii ai administrativului primăriei și liberali dâmbovițeni. Din păcate, interesul liberalilor pentru această manifestare a fost unul redus, la eveniment participând doar Marius Caravețeanu, Gabriel Grozavu, Gabriel Plăiașu, Adrian Mocanu, Tică Dănuț și Aurelian Popa. Marii absenți de la eveniment au fost copreședinții PNL Dâmbovița, Iulian Vladu și Ludovic Orban.

 

„Acest partid a fost unul din elementele de bază de făurire a României”

Invitatul de onoare la simpozionul dedicat marelui liberal Ion Ghica a fost Dinu Zamfirescu, unul dintre cei 12 membri refondatori ai partidului. Acesta le-a vorbit celor prezenți despre istoria celui mai vechi partid din România și despre contribuția lui Ion Ghica la dezvoltarea partidului și modernizarea țării.

„PNL este cel mai vechi partid politic din România care încă mai există, cu toate încercările care s-au făcut de-a lungul istoriei de al suprima, în special de către partide sau regimuri totalitare, cum au fost regimurile de dictatură de dinainte de 1944 și cel care a intervenit după 6 martie 1945, regimul comunist. PNL nu a fost însă niciodată desființat de regimul comunist, ci și-a suspendat singur activitatea, pentru ca oamenii din partid să nu fie supuși diverselor arestări pe care le practica acest regim totalitar. În primele zile ale anului 1990, PNL a reînviat având 12 membri refondatori. Ceea ce trebuie reținut este că acest partid, a cărui istorie s-a împletit cu istoria românească, a fost unul din elementele de bază de făurire a României moderne și care a dus, prin principiile în care a crezut și pe care le-a aplicat, ca România să se poată bucura de libertate și de bunăstarea indivizilor, cetățenilor din această țară, pentru că ăsta este scopul pe care îl are acest partid”, a subliniat Dinu Zamfirescu în cadrul simpozionului de la Răcari.

Cu acordul moștenitoarei Irina Bossy-Ghica, după simpozion, liberalii au vizitat conacul familiei Ghica de la Răcari. Domeniul cuprinde rămășițele conacului boieresc și capela familiei, unde își dorm somnul de veci Ion Ghica și soția acestuia, Alexandra Ghica. Seria manifestărilor a continuat cu simpozionul „Lideri liberali dâmbovițeni - perioada interbelică - Constantin Dimitriu-Dovlecel”, găzduit de Muzeul de Artă din Târgoviște.

Manifestările s-au încheiat ieri cu o întâlnire liberală la conacul Brătienilor „Vila Florica” din Ștefănești-Argeș, unde se află și cripta familiei Brătianu.