20.07.2018 00:25

Orașe "ofilite" în Dâmbovița

Orașe
Galerie foto

❚ În județul Dâmbovița, numai trei localități se încadrează, în prezent, normelor europene privind spațiul verde raportat la populație, respectiv Târgoviște, Moreni și Răcari ❚ Celelalte orașe au rămas codașe, în coada clasamentului aflându-se Titu, cu doar 4 mp/capita!

PETRE DRĂGUȚOIU

 


 

Normele Uniunii Europene privind suprafața de spațiu verde din mediul urban pe cap de locuitor, într-un stat membru al acesteia, au stabilit științific această cotă obligatorie, prin instituții specializate, autorizate/abilitate, la 26 m.p. Este practic nivelul minim al raportului dintre numărul de locuitori ai unui oraș și suprafața spațiilor verzi din localitatea respectivă. În județul Dâmbovița, numai trei localități se încadrează, în prezent, normelor europene, respectiv municipiul Târgoviște, cu o cotă de 31 mp/capita, și orașul Răcari, cu un raport de 36 mp/capita, iar municipiul Moreni abia ajunge, cu toate pădurile adiacente care-l înconjoară, la nivelul minim de 26 mp/cap de locuitor. Celelalte municipii, se pare, sunt cam „ofilite” la acest capitol și menționăm aici orașul codaș: Titu se află pe ultimul loc cu doar 4 mp spațiu verde / cap de locuitor!

Cum s-a ajuns în această situație la nivel județean?

Construcțiile de clădiri și distrugerea unor zone de vegetație, în favoarea unor unități economice și comerciale fără un plan de mediu de remediu din partea unor instituții abilitate specializate, precum Agenția Județeană de Mediu Dâmbovița și Garda de Mediu Dâmbovița, sunt doar câteva motive care au menținut acest dezechilibru ecologic nociv. Șansa municipiului Târgoviște vine în primul rând de la cadrul naturalgeografic oferit de râul Ialomița, Iazul Morilor, dealurile din apropiere, încă și împădurite, Parcul Chindia, Parcul Mitropoliei, Parcul Liceului „Mircea Voievod” și cele ale unor instituții precum Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița și alte instituții, bulevarde și școli au salvat onoarea „verde” a municipiului reședință de județ. În schimb, orașele care nu respectă norma de spațiu verde per capita – atenție: dincolo de problemele privind nerespectarea legii, riscurile pentru populație sunt foarte mari!