31.08.2020 00:18

"Oportun ar fi fost ca anul școlar să înceapă după alegerile locale’"


Galerie foto

❚ În ceea ce privește învățământul preșcolar, primarul Daniel Cristian Stan a anunțat că mai multe creșe din municipiul Târgoviște sunt pregătite să-și primească micuții, respectând măsurile impuse din cauza pandemiei de coronavirus


VIOLETA STANCIU,

ȘTEFAN KHALIL


Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, nu vede cu ochi buni deschiderea anului școlar pe data de 14 septembrie 2020, mai ales în condițiile în care, după o săptămână, au loc și alegerile locale în sălile de clasă ale elevilor! În situația în care în unitățile de învățământ din municipiul Târgoviște vor intra pe data de 27 septembrie aproximativ 50.000 de oameni pentru a-și exercita dreptul de vot, în plină criză sanitară de coronavirus, edilul orașului spune că ,,oportun ar fi fost ca anul școlar să înceapă după alegerile locale’’. Dezinfecția sălilor de clasă înainte și după desfășurarea acestor activități reprezintă în opinia primarului Târgoviștei principala problemă a autorităților publice locale. ,,Nu înțeleg de ce ne grăbim atât de mult cu debutul anului școlar... înainte de alegerile locale. Numai în Târgoviște, în unitățile de învățământ, vor intra pe data de 27 septembrie aproximativ 50.000 de oameni în cele 65 de secții de votare pe care le avem în municipiul Târgoviște. Problema se pune... ce facem... iarăși intrăm în clase... scoatem băncile, dezinfectăm înainte, dezinfectăm după. Mi se pare o chestiune de o iresponsabilitate majoră în contextul în care data de 14 septembrie nu e prevăzută nici în Constituție, nici în vreun act normativ care să nu poate să suporte derogare. Repet, aproximativ 50.000 de oameni vor intra în unitățile de învățământ numai în municipiul Târgoviște și să ținem cont și de faptul că sunt anumite unități de învățământ în care sunt organizate 4-5 secții de votare. Deci un etaj întreg, aproape, este ocupat de aceste secții de votare. Nu mai spun de fluxuri de pe culoar. Cam asta se întâmplă. Eu cred că oportun ar fi fost ca anul școlar să înceapă după alegerile locale, când abia se mai cristalizau puțin normele legale și s-ar fi depășit și acest moment care implică un aflux foarte mare de oameni la alegerile locale unde interesul este unul deosebit. Situația este lipsită de predictibilitate, obiectiv vorbind, pentru că nu putem ști în momentul de față ce se va întâmpla începând cu 14 septembrie sau care va fi situația epidemiologică în jurul datei de 14 septembrie când va debuta anul școlar. Mai mult, toate secțiile de votare vor trebui dezinfectate’’, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan.

Creșele din Târgoviște, pregătite să primească copiii

Totodată, primarul Daniel Cristian Stan a anunțat că mai multe creșe din municipiul Târgoviște sunt pregătite să-și primească micuții, respectând măsurile impuse din cauza pandemiei de coronavirus. Acesta a declarat că în urma numeroaselor solicitări în legătură cu repartizarea locurilor în creșele din municipiul Târgoviște, au fost găsite soluții astfel încât toate solicitările târgovi ștenilor să primească un răspuns favorabil, cu 3 precizări punctuale: extinderea la Creșa nr 8 va fi finalizată la data de 15.09.2020; extinderea la Creșa nr. 14 va fi finalizată la data de 01.10.2020; extinderea la Creșa nr 13 va fi finalizată la data de 01.11.2020. Prin urmare, cele trei unități menționate vor putea fi utilizate începând cu datele mai sus precizate. ,,În pofida unor investiții fără precedent, care determină extinderea spațiilor din creșe cu aproximativ 5000 mp, dificultățile pe care le întâmpinăm sunt generate de măsurile de distanțare impuse de autoritățile centrale, măsuri prin care numărul copiilor dintr-o grupă este redus cu cel puțin jumătate”, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan. Întreaga procedură de repartizare se va desfășura prin Direcția de Asistență Socială a Primăriei Târgoviște. Autoritățile publice locale îi asigură pe târgovișteni că activitatea în creșe se va desfășura în condiții de deplină securitate sanitară.