24.03.2022 00:12
Opinia dâmbovițeană despre iminența unei crize alimentare
Galerie foto
Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, specialiștii iau în calcul riscurile tot mai mari ale unei crize alimentare internaționale. Potrivit comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, Ucraina este al patrulea furnizor extern de alimente al Uniunii Europene. Se pare că cele mai marii contribuții constau în porumb (52%) și ulei vegetal (32%). Totodată, alături de Rusia, Ucraina este cel mai mare exportator de grâu din lume - 30% din producția mondială este asigurat de cele două țări. Reporterii cotidianului nostru au stat de vorbă cu mai mulți dâmbovițeni, întrebându-i ce cred despre posibilitatea ca această criză alimentară să lovească și România.
*Noi suntem o țară încă foarte productivă în agricultură. Specific „încă” pentru că văd că scădem de la an la an și la acest capitol. Dacă într-adevăr va fi o criză, nu cred că vom fi afectați în viitorul apropiat.
*Țara noastră este afectată de mult, la nivel mondial este o criză de porumb, pentru că sunt tot mai puțini fermieri care se mai ocupă cu așa ceva. Mult de muncă și bani puțini. Prețul alimentelor crește…trăim deja o criză.
*Este posibil orice în această situație, după cum se știe foarte bine, Ucraina este unul dintre cei mai mari producători agricoli. Războiul cred că a oprit activitatea în multe locuri. Dacă nu în multe, cu siguranță în anumite zone, mai apropiate de orașele sub asediu. Așa că, o criză alimentară ne paște pe toți, dacă nu se va opri repede acest nenorocit de război.
*Da și nu, aș răspunde eu la această întrebare. Da, pentru că atât Rusia, cât și Ucraina sunt două mari producătoare în agricultură, iar conflictul dintre ele ia amploare, deci clar ele nu mai au cum exporta. Și ca să vă spun și de ce aș spune că nu, pentru că mai sunt state cu productivitate mare în agricultură, Bulgaria, Ungaria, Turcia și alte state ale lumii și să nu uităm de România, unde și noi avem un grad mare de export.
*Nu m-ar mira, văd că suntem atacați pe toate părțile, economic vorbind. Așa că să avem parte și de o criză alimentară….nu ar mai surprinde pe nimeni.
*Exact asta urmăream la știrile din această dimineață, sincer, sunt îngrijorată de acest lucru. Din ce am înțeles, dacă războiul nu se va opri curând, vom asista în primă fază la o creștere a prețurilor foarte mare, după care multe dintre ele vor fi tot mai rare. Este incredibil că mai auzim așa ceva în anul 2022.
Iată că mulți dintre dâmbovițeni se tem de riscurile pe care acest război le poate aduce. O primă consecință a început deja, multe țări au impus deja restricții la exportul de cereale.
Ștefan Khalil