09.04.2013 00:15

Ofensiva romilor pentru promovarea culturii tradiționale

Ofensiva romilor pentru promovarea culturii tradiționale
Galerie foto

❚ Activitățile au fost organizate de Partida Romilor Pro Europa, având colaboratori Consiliul Județean, Centrul Național de Cultură a Romilor, Centrul Județean de Cultură, Asociația Romanes, Biblioteca Județeană, Ministerul Culturii ❚ „Sărbătoarea Etniei Romilor” la Târgoviște a însemnat lansări de carte și proiecție de filme dedicate romilor și vieții acestora, expoziții de costume tradiționale, un târg al meșterilor romi, încheiate cu recitaluri ale unor artiști și ansambluri celebre, dintre care amintim Fanfara „10 prăjini”, Ovidiu Lipan Țăndărică, Viorica și Ioniță de la Clejani

 

Ofensiva romilor pentru promovarea culturii și a tradițiilor minorității, a identității, de altfel legitimă, a început cu Congresul Internațional al Romilor, de la Sibiu, în ziua de 7 aprilie 2013, în organizarea autoproclamatului rege internațional al romilor, Viorel Cioabă, și cu participarea unor delegați din 35 de țări europene, India, SUA și Australia. Continuitatea manifestărilor din țară a avut ecou și în județul Dâmbovița prin organizarea de către Partida Romilor Pro Europa a „Zilei Internaționale a Romilor”, ieri, 8 aprilie, la Sala Sporturilor din Târgoviște.

 

După cum au declarat organizatorii, „evenimentul are ca scop promovarea culturii și a tradițiilor minorității rome”. Au mai colaborat Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Național de Cultură a Romilor, Centrul Județean de Cultură, Asociația Romanes, Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu”, Ministerul Culturii și Patrimoniului Cultural Naționale. Din agenda evenimentului intitulat „Sărbătoarea Etniei Romilor din România”, am remarcat lansare de carte („Jekb răt lisăme” – traducere în limba romani a operei „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, realizată și prezentată de Sorin Sandu), dar și o expoziție inedită de costume tradiționale.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Tot cu acest prilej, a fost prezentat și raportul de cercetare „Prezent și perspective în cultura romă, în viziunea intelectualilor, liderilor și oamenilor de succes romi”, semnat de conf.univ.dr. Vasile Burtea (coordonatori, prof.univ.dr. Elena Zamfir, Vasile Burtea). Acesta este și autorul volumului „Oportunități și strategii antidiscriminatorii” apărut la Editura Didactică și Pedagogică. „Ziua Internațională a Romilor a cuprins și proiecție de film – de data aceasta documentarul „Manzo Amaro”/ „Pâinea noastră”, realizat în anul 2011 de Asociația „Thumende”/ „Valea Jiului”, cu finanțarea Centrului Național de Cultură a Romilor – Romano Kher.

 

La expoziția și târgul meșteșugarilor romi au fost expuse obiecte din metal (aur, argint, alamă, aramă, cositor), unele executate cu o adevărată artă și finețe, precum bijuterii, samovare, ceainice, talere, sfeșnice, cazane de țuică, tacâmuri ș.a., dar și din lemn (diferite copăi, blide, linguri, scăunele ș.a.). Programul artistic a cuprins recitaluri ale Ansamblului folcloric „Chindia”, Ansamblului de dansuri tradiționale „Avem Amentza Romale”, Fanfarei de muzică tradițională romă „10 prăjini”, recital Ovidiu Lipan Țăndărică, al Tarafului lăutăresc „Romano Kher” și recital Viorica și Ioniță de la Clejani.

 

Aseară, la deschiderea oficială a manifestărilor de la Sala Sporturilor, au urat „La mulți ani!” și realizarea proiectelor de integrare reală în societate a minorităților rome prefectul județului, Victor Sanda, președintele CJD, Adrian Țuțuianu, vicepreședintele CJD, Ioan Marinescu, subprefectul Antonel Jîjîie, consilierul Andrei Plumb, alături de președintele filialei județene a Partidei Romilor Pro Europa, Vasile Moise, și de președintele filialei municipale - Tudorică Răducanu.

 

 

 

Petre Drăguțoiu || [email protected]