17.08.2022 00:19

Oare românii și-au pierdut mințile?

Oare românii și-au pierdut mințile?
Galerie foto

George Coandă


Ceva în neregulă, aș zice necurat, se întâmplă cu românii. Ca și cum au ajuns să nu se mai suporte pe ei înșiși. Căci, sinuciderile și crimele, nu trece o zi de la bunul Dumnezeu, să nu se petreacă. Popor blând, cu frica Celui de Sus, cu respect față de viața aproapelui, iubind viața pașnică, nefiind, deci, războinic, de la o vreme încoace, ca și cum și-ar fi pierdut mințile, românul parcă ar vrea, cu de la sine vrere, să dispară de pe planetă. Sinuciderile din diferite pricine și crimele așijderea, au devenit „o chestiune la ordinea zilei”, ca și cum n-ar fi de ajuns că ne împuținăm catastrofal.

Nu mă încumet să formuleu o diagnoză. Nu sunt nici psiholog, nici psihiatru, nici neurolog sau specialist în criminalistică. Dar, totuși, cred că ceva se produce în psihicul românilor. Nu generalizez, dar mă întreb cu îndreptățită îngrijorare de ce s-au înmulțit, cu tendință de creștere alarmantă, cazurile de suicid și de sinucidere. Excluzând cazurile de boală psihică, îmi dau de gândit, pe drept cuvânt, cazurile de români normali, cu o viață normală și respectați de comunitate care, pe neașteptate, fie își iau propria viață, fie iau viața altora.

Nu cumva gravele, dramaticele derapări ale societății românești postdecembrieste, capitaliste, de  junglă mafiotizată, sunt de vină? Ar fi unul dintre răspunsuri. Ele au creat deja un climat pasiv-social de disperare, de neîncredere, de lipsă de perspectivă că mâine va fi mai bine. Îți iei viața fiindcă nu ai nicio șansă de supraviețuire - nu mai ai loc de muncă și nu mai ai nici o șansă de a găsi vreunul -, și iei viața altora pentru a le lua avutul cât să supravițuiești de azi pe mâine, pentru că societatea românească, în care de 33 de ani îți duci traiul, nu-ți oferă nimic altceva decât ceea ce am spus mai înainte, disperare, frustrare anxioasă, alienarea individului care, în unele cazuri, poate duce la alienarea mintală.

De bună seamă, nu ne vom mai putea întoarce la „codul eticii și echutății socialiste” – era o falsă viziune psiho-politică-, dar guvernanța societății românești este incapabilă să gândească o „pedagogie a bunăstării și speranței”? Încă nu au vreo soluție la îndemână...