15.05.2023 00:20

Oamenii din Bruxelles (I)

Oamenii din Bruxelles (I)
Galerie foto

Locuiesc, trăiesc și muncesc în Bruxelles de peste 25 ani. Sunt în permanent contact cu expați, funcționari din instituțiile europene, cu angajați din sectorul privat, europeni, români, dar nu numai. Cum aș putea să descriu mai bine atmosfera capitalei belgiene/europene? Orașul cu sute de evenimente zilnice – conferințe, dezbateri, manifestații culturale sau de branding național.

Un sondaj legat de viața europenilor din Bruxelles, prezintă o imagine a acestei comunități speciale. Aproape jumătate dintre respondenți consideră calitatea vieții în Bruxelles, „mai bună decît în alte mari orașe europene“. Locuințele sunt considerate în general mai ieftine (38%) și ofertele culturale sunt văzute ca „bogate și variate“ (78%). Expații sunt de acord că asistența medicală este „de înaltă calitate“ (60%) și că Bruxelles-ul este „un oraș gastronomic“ (70%).

Pe termen lung, ancheta a dezvăluit o înclinație pentru expații UE de a se integra bine în comunitatea locală. Cu cât stau mai mult cu atât mai probabil se pare că expatriații vor ieși din „bula europeană“.

Puțin peste jumătate din respondenți au declarat că ar dori ca, în cazul administrației publice de la Bruxelles, să se vorbească mai mult limba engleză, fiind un handicap pentru cei care nu vorbesc franceză sau olandeză. Aproximativ 80% dintre cei întrebați au declarat că folosesc în principal limba engleză în viața lor de zi cu zi, în relație cu alți profesioniști UE de la Bruxelles, subliniind un sentiment crescînd de pragmatism față de limbile străine.

Când expații UE aleg să rămînă la Bruxelles pentru mai mult de zece ani, 77% devin proprietari de case, ceea ce reflectă atractivitatea pieței imobiliare din Bruxelles.

 

 

Dan Luca